Περίπου δύο χρόνια μετά το «άδοξο τέλος» της πρώτης προσπάθειάς τους, ΔΕΛΤΑ και ΜΕΒΓΑΛ επιχειρούν να ενώσουν ξανά τις δυνάμεις κάτω από ένα ενιαίο σχήμα, αναβιώνοντας έτσι ένα «mega-deal» που θα αλλάξει τα δεδομένα στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία. Όπως έγινε γνωστό, η ΔΕΛΤΑ υπέγραψε προσύμφωνο για την εξαγορά του 43% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, αποκτώντας έτσι τον έλεγχο της εταιρείας, αφού πλέον το ποσοστό της έφθασε στο 57,8%.
Βέβαια αυτή τη φορά, τόσο οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής όσο και η κατάσταση των εταιρειών είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Η παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης σε συνδυασμό με τον ανηλεή «πόλεμο τιμών» που βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχή της κρίσης έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στους ισολογισμούς και έχει συσσωρεύσει ζημιές εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία των εταιρειών. Σε πιο δύσκολη θέση είναι η ΜΕΒΓΑΛ, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ενώ στην αγορά είχαν κυκλοφορήσει διάφορες πληροφορίες περί μη καταβολής των υποχρεώσεών της τόσο προς τους προμηθευτές όσο και προς τους εργαζομένους της. Πολλοί εκτιμούν ότι η συμφωνία αποτελεί σανίδα-σωτηρίας για τη ΜΕΒΓΑΛ, η οποία εάν δεν έβρισκε στρατηγικό επενδυτή να την στηρίξει με νέα κεφάλαια θα οδηγούνταν μοιραία στο «λουκέτο».
Για αυτό άλλωστε το τίμημα της εξαγοράς του 43% διαμορφώθηκε στα 4,5 εκατ., αντί των 57 εκατ. που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου 2010 όταν είχε ανακοινωθεί η πρώτη συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές και τα οποία θα καταβληθούν μετά από την εξόφληση υποχρεώσεων της ΜΕΒΓΑΛ προς τη ΔΕΛΤΑ ύψους 3,8 εκατ. και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που αναμένεται να χορηγηθεί από τις δανείστριες τράπεζες προς τη ΜΕΒΓΑΛ στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 οι δύο εταιρείες αποφάσισαν από κοινού να μην ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στο τότε «ναυάγιο» έπαιξαν οι απαιτήσεις των εμπλεκομένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων-πιστωτών, όταν κλήθηκαν να συναινέσουν στην επισφράγιση της συμφωνίας. Αυτή τη φορά, όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τράπεζες φέρονται να έχουν «ανάψει το πράσινο φως», ενώ είναι έτοιμες να προχωρήσουν και στη ρύθμιση των χρεών της ΜΕΒΓΑΛ.
Γιώργος Μανέττας-imerisia.gr