Νομοθετικό φρένο στις μορφές της μερικής απασχόλησης και γενικότερα των ευέλικτων μορφών εργασίας, ετοιμάζει το υπουργείου Εργασίας μετά την εκρηκτική άνοδο που γνωρίζουν οι μορφές ααυτές.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το υπουργείο Εργασίας να αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου. Μέσα σε ένα χρόνο, η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 33,47%, ενώ μία στις δύο νέες προσλήψεις αφορά πλέον, ευέλικτη απασχόληση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, αμέσως μετά τα νομοσχέδια για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα υπάρξει μια τρίτη νομοθετική παρέμβαση για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς η υψηλή ανεργία, η μείωση της απασχόλησης και η επέκταση της μερικής απασχόλησης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με δραματικές συνέπειες και στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Στα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΙΚΑ, για την απασχόληση τον Αύγουστο του 2014, παρατηρείται αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 33,47% στις κοινές επιχειρήσεις, μέσα σε ένα χρόνο. Τα στοιχεία βασίζονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν από τους εργοδότες στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας και δείχνουν την ακριβώς αντίστροφη πορεία για τον μέσο μισθό και κατά συνέπεια για τα έσοδα του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, δείχνουν ότι ο μέσος μισθός το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 6,57% στις κοινές επιχειρήσεις, 8,78% στα οικοδομοτεχνικά έργα.
Αλλά και τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη δείχνουν ότι μόλις το 46,76% των νέων προσλήψεων τον Φεβρουάριο, αφορούσε πλήρη απασχόληση, έναντι του 35,77% που αφορούσε σε μερική και του 17,47% σε εκ περιτροπής απασχόληση. Παράλληλα, κατά τον προηγούμενο μήνα, 3.679 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής.
Επίσης τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 δείχνουν ότι η μερική καταλαμβάνει το 9,9% του συνόλου της απασχόλησης. Μάλιστα, από τους μερικώς απασχολούμενους, 7 στους 10, ήτοι το 69,1%, έκανε αυτή την επιλογή γιατί δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, αποδεικνύοντας ότι η μερική απασχόληση αποτελεί επιλογή ανάγκης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις