Οινόπνευμα από κρασί στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μίλησε -μεταξύ άλλων- σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε ότι στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ είναι με μια διαδικασία αποστάξεως το αδιάθετο κρασί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή οινοπνεύματος, στο οποίο παρατηρείται έλλειψη, δίνοντας έτσι διέξοδο -κυρίως- στους οινοποιούς, αλλά και τους αμπελουργούς, που πλήττονται από τα μέτρα για τον COVID-19.
«Xρειάζεται να τις στηρίξουμε γιατί υπάρχει μια κατάρρευση της ζήτησης, σε όλη την Ευρώπη, κυρίως με το κρασί. Είμαστε σε συζήτηση με τους οινοποιούς. Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που πιστεύω ότι θα δώσουν λύση. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι ότι το απόθεμα αυτό μπορεί να το μετατρέπουν σε οινόπνευμα" δήλωσε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας "να υπάρχει δηλαδή μία διαδικασία αποστάξεως, η οποία τους καλύπτει και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για οινόπνευμα".
Όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ: "Είμαστε σε μια συζήτηση για να δώσουμε εδώ λύση, η οποία νομίζω ότι πρώτον θα απορροφήσουν τυχόν θέματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί και θα μας βάλει καλά στην καινούργια καλλιεργητική περίοδο. Γιατί ναι μεν οι αμπελουργοί σήμερα δεν έχουν τέτοιο ζήτημα γιατί δεν είναι η χρονική εποχή του τρύγου αλλά αν υπάρχουν πολύ μεγάλα αποθέματα κρασιού ενδεχομένως θα επηρεάσουν την τιμή, την χρονική στιγμή που θα πρέπει να δοθούν τα αποθέματα αυτά. Αλλά για να μην υπάρχει εκεί αρρυθμία στην αγορά, για να μην υπάρξει εκεί ασυμμετρία, είναι σημαντικό το να δώσουμε μια λύση".
"Τώρα δουλεύουμε, νομίζω ότι όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι από τη λύση την οποία θα επεξεργαστούμε", κατέληξε ο ίδιος.
Χ.Χ.