Φωτοβολταϊκά 1 GW στη Δ. Μακεδονία είναι έτοιμη να εισφέρει η δημόσια εταιρεία
Προχωρημένες είναι πλέον οι συζητήσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο RWE ώστε το μνημόνιο συνεργασίας (MoU) που υπέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην απολιγνιτοποίηση να εξελιχθεί σε επιχειρηματική συμφωνία.
Μετά και την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στελέχη της RWE την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και τα λιγνιτικά πεδία της Κοζάνης, οι προσπάθειες των δύο εταιρειών εστιάζονται, όπως αναφέρουν πηγές, στον εντοπισμό των έργων πάνω στα οποία θα επιχειρηθεί να χτιστεί το deal.
Η δημόσια εταιρεία ήδη έχει ένα χαρτοφυλάκιο projects φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,9 GW και μέρος αυτού, ίσως κι 1 GW, φέρεται διατεθειμένη να το εισφέρει για τη συμμαχία. Η γερμανική εταιρεία από την άλλη πλευρά αναζητά projects ισχύος 1 GW προς εξαγορά.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης έργων, λένε οι πληροφορίες, θα είναι στη Δυτική Μακεδονία στις λιγνιτικές περιοχές. Εκεί η ΔΕΗ διαθέτει άδειες φωτοβολταϊκών.
Οι δύο όμιλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνουν τα σχέδια τους, με βάση και το master plan της απολιγνιτοποίησης, το οποίο η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να το ανακοινώσει εντός του μήνα.
Κύριο όχημα της ΔEH τόσο στο μέτωπο της συνεργασίας με την RWE, όσο και συνολικά στην ανάπτυξη της στις ΑΠΕ είναι η θυγατρική της «ΔΕH Ανανεώσιμες». Η «ΔΕH ΑΝ» ήδη έχει αναθέσει την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου 30 MW στην Πτολεμαϊδα. Τα 14,99 MW ανατέθηκαν στη ΜΕΤΚΑ EGN και τα άλλα 14,99 MW στην ΤΕΡΝΑ.
Επιπλέον η εταιρεία πήρε προσφορές τον Ιούνιο για το μεγάλο πάρκο των 200 MW επίσης στην Πτολεμαϊδα. Οι προτάσεις είναι σε αξιολόγηση κι έχουν κατατεθεί από τις METKA-EGN, AVAX, ARCHIRODO, Resinvest, Sunel UK – Shanghai Electric HongKong.
Επίσης η «ΔΕH ΑΝ» έχει προκηρύξει τον διαγωνισμό για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού των 50 MW στη Μεγαλόπολη. Οι προσφορές αναμένονται τον Οκτώβριο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός πως η ΔΕΗ έχει αναγγείλει και τη δρομολόγηση αιολικών πάρκων 100 MW σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης και της Ροδόπης). Τα συγκεκριμένα έργα θα είναι έτοιμα να κατασκευαστούν εντός του 2021.