Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κρούει το καμπανάκι για την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης εν μέσω των μέτρων για την πανδημία
Την ανάγκη λήψης πολυδιάστατων μέτρων ανακούφισης για το σύνολο της επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, καθώς, πλέον, παραπαίει εξαιτίας του κορωνοϊού, που σφυροκοπάει τις τελευταίες ημέρες την πόλη, επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
«Αναμφίβολα, η αιχμή του δόρατος για τη λήψη μέτρων είναι οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση. Για αυτό και ορθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε, το Σάββατο, μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων του μίνι lockdown που επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης επισημαίνοντας, ωστόσο, πως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν, χρειάζονται στήριξη.
«Είναι κατανοητό πως η δημόσια υγεία προέχει, ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η ελληνική οικονομία έχει περιορισμένες αντοχές και η επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης αργοσβήνει, υπό το βάρος των εξόδων και των υποχρεώσεων που συσσωρεύονται. Αναμφίβολα η απόφαση για lockdown στις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού είναι η χαριστική βολή, για κάποιες εξ αυτών, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριγμούς, στο σύνολο της αγοράς» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας πως «με το λουκέτο στις προαναφερθείσες επιχειρήσεις πλήττονται και οι βιοτεχνικές και οι βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και ποτών, που θα χάσουν τους πελάτες τους - ήτοι τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας-, αλλά και άλλες παραγωγικές μονάδες που προμηθεύουν με τα προϊόντα τους επιχειρήσεις, που θα οδηγηθούν σε κλείσιμο σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να λειτουργούν, δεν αποκλείεται να φυτοζωούν καθώς η καταναλωτική διάθεση θα βρεθεί, λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η έξαρση του κορωνοϊού, στο ναδίρ, ενώ και οι όποιες παραγγελίες σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες, αναμένονται μειωμένες».
Σύμφωνα με τον κ. Καπνοπώλη «το σύνολο της αγοράς χρειάζεται εδώ και τώρα δυναμικές λύσεις. Για παράδειγμα πάγωμα όλων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΟΥ, αναστολή δόσεων ρυθμίσεων για όσο διαρκεί η πανδημία, ενίσχυση ρευστότητας προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει ο μικρομεσαίος επιχειρηματικός κόσμος καθώς αυτός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».
«Το πρόβλημα της πανδημίας πρέπει να αντιμετωπισθεί πολυδιάστατα, στοχεύοντας πρωτίστως στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω επιβολής μέτρων, τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αχαρτογράφητα νερά την οικονομία» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.