Στο τεντωμένο σχοινί της υπερχρέωσης και της αβεβαιότητας θα συνεχίσουν να ισορροπούν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και την χρονιά που έρχεται. Η αυλαία του 2020 επιφύλαξε μία νέα δραματική επιδείνωση στις προοπτικές επιβίωσης τους,καθώς η παράταση του lockdownκαι η οριστική απώλεια του εορταστικού τζίρου φέρνει απειλητικά κοντά το ενδεχόμενο χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να μην καταφέρουν να ανεβάσουν ρολά, ποτέ ξανά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρωτοφανής έλλειψη ρευστότητας έχει συσσωρεύσει από τον περασμένο Μάρτιο ένα τεράστιο όγκο απλήρωτων ή σε αναστολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι οποίες διογκώνονται κάθε μήνα που περνά και οι επιχειρήσεις θα τις βρουν μπροστά τους την Άνοιξη.Όμως και τότε το «ταμείο θα είναι μείον».
Παράλληλα, ζητούμενο και απαίτηση πλέον του εμπορικού κόσμου είναι αφενός να επικρατήσουν ίσοι κανόνες στην αγορά κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, αφετέρου να διασφαλιστεί η επί ίσοις όροις επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας την «επόμενη μέρα» της πανδημίας. Διότι, ο κίνδυνος για χιλιάδες μικρομεσαίους εμπόρους είναι διπλός: Είτε «λουκέτο», είτε συνέχιση της λειτουργίας με απολύσεις και μειώσεις μισθών. Στον αντίποδα, οι ισχυρές αλυσίδες πολυεθνικές και εγχώριες θα συνεχίσουν να κατοχυρώνουν όλο και περισσότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μεγαλύτερα μερίδια τζίρου και αυξημένα ποσοστά επισκεψιμότητας, τόσο στο φυσικό όσο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα, Αμφιλεγόμενες μέθοδοι τύπου «clickaway δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων και των καταναλωτών. Εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε χωρίς καμία προετοιμασία, κυρίως για να διευκολύνει την εκτέλεση των παραγγελιών μέσω των εταιριών κούριερ.
Περιμέναμε από την Πολιτεία, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της παράτασης του lockdown, ένα γενναίο πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων με στόχευση ειδικά το πληττόμενο εμπόριο, κάτι που δεν έγινε, προκαλώντας απογοήτευση και απόγνωση σε 235 χιλιάδες εμπόρους, τους 350 χιλιάδες εργαζόμενους τους, και τις οικογένειές τους. Η κατάσταση είναι οριακή και τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να λάβουν μέτρα άμεσης εφαρμογής με διπλή κατεύθυνση: Αφενός την ενίσχυση της ρευστότητας για «να βγει» ο δύσκολος χειμώνας για τους μικρομεσαίους εμπόρους, με την ελπίδα ότι την Άνοιξη θα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και η σταδιακή επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα. Αφετέρου την δημιουργία προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και του εμπορίου, την «επόμενη μέρα» της πανδημίας. Η αναπροσαρμογή από το 40 στο 80% της μείωσης στα επαγγελματικά ενοίκια για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είναι στη θετική κατεύθυνση, αλλά από μόνη της δεν φθάνει να ισοσκελίσει τις μεγάλες ζημίες της αγοράς.
Μερικές από τις επιπλέον προτεινόμενες ρυθμίσεις «εκτάκτου ανάγκης» είναι: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους μικρομεσαίους εμπόρους και τις οικογένειές τους. Ρύθμιση για τον τεράστιο όγκο επιταγών που έχει εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου. Ενίσχυση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ειδικά για το εμπόριο, με κρατική επιδότηση του 50%. Είναι καιρός πλέον – και λόγω της όλο και μεγαλύτερης χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω POS – να προχωρήσει η θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Έχει έλθει η ώραγια κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς επιτήδευμα στην ουσία δεν ασκείται με κλειστά καταστήματα. Χρειάζεται τέλος ένας δημόσιος διάλογος κυβέρνησης, κομμάτων και φορέων της αγοράς για το κούρεμα των χρεών της πανδημίας. Πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο της χώρας και να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις