Vivartia: Στην τελική ευθεία συμφωνία με τις τράπεζες για αναχρημαδοτόσηση δανείων 350 εκατομμυρίων

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές διαπραγματεύσεις των στελεχών του ομίλου με τις τράπεζες

Σε συνολική αναχρηματοδότηση του δανεισμού του οδηγείται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο όμιλος Vivartia Συμμετοχών, στον οποίο ανήκει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο εταιρειών στους κλάδους εστίασης, γαλακτοκομικών και προϊόντων ζύμης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η οριστική έγκριση της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του Ιουλίου, ενώ βάσει των όσων έχουν συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών ορισμένες εκ των δανειστριών τραπεζών θα ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στο δανεισμό της Vivartia, ενώ κάποιες εξ αυτών θα διατηρήσουν μικρότερο μερίδιο ή θα αποχωρήσουν από το σχήμα των δανειστών.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές διαπραγματεύσεις των στελεχών του ομίλου με τις τράπεζες. Το συνολικό ύψος του δανεισμού που θα πρόκειται να αναδιαρθρωθεί με ευνοϊκότερους όρους ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν στο σύνολο των εταιρειών του ομίλου. Από το προαναφερόμενο ποσό οι υψηλότερα ποσά δανείων απορρέουν από τις εξής επιχειρήσεις: 75 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια της Δέλτα, 80 εκατ. ευρώ σε δάνεια της Δωδώνη, σε περίπου 90 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια του κλάδου εστίασης (Goody’s, Everest, Flocafe), ενώ με περίπου 80 εκατ. ευρώ βαρύνονται ο όμιλος Μπάρμπα Στάθης και η Αραμπατζής. 

Το ομολογιακό των 75 εκατομμυρίων της Δωδώνη

Σημειώνεται ότι την άνοιξη η Δωδώνη είχε προβεί στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 75 εκατ. ευρώ προς αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, μετά από συμφωνία που υπέγραμε με την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank. Σύμβουλος της Δωδώνη ήταν η δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας και για λογαριασμό των τραπεζών το γραφείο Κουταλίδη. 

Ποιες τράπεζες αποχωρούν από το "σχήμα" των δανειστών

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού του ομίλου Vivartia θα αναλάβουν με την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας η Eurobank και η Πειραιώς, οι οποίες θα συνεργαστούν με την Alpha Bank που θα διατηρήσει μικρότερο μερίδιο στον δανεισμό του ομίλου σε σχέση με αυτό που είχε έως και σήμερα. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία, αποχωρώντας από το σχήμα των δανειστριών τραπεζών. 

Οι συζητήσεις με τις τράπεζες και τον όμιλο Vivartia ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση εξαγοράς και του υπολοίπου 25% της Δωδώνη στο τέλος του 2023, το οποίο έως τότε κατείχε η SI Foods αλλά και σε συνέχεια των υπολοίπων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν όπως η απόκτηση του 80% της Χαλβατζής Μακεδονική αλλά και του 70% της Κουρέλλας.

Θυμίζουμε ότι η Vivartia είχε ήδη στην κατοχή της το 75% των μετοχών της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας και με αυτή την κίνηση που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 απέκτησε το 100%. 

Βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης του ομίλου Vivartia

Στόχος του ομίλου είναι να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική του θέση και έρχεται ως αποτέλεσμα των βελτιωμένων οικονομικών μεγεθών που επέδειξε η Vivartia το 2023 τόσο σε κύκλο εργασιών, όσο και σε EBITDA, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Σημαντική ήταν η συμβολή του κλάδου εστίασης στα αποτελέσματα του 2023, καθότι ανέκαμψε δραστικά στη μετά Covid περίοδο, ενώ θετικά επέδρασαν στη συνολική εικόνα του ομίλου και τα αποτελέσματα που έφερε η Αραμπατζής το 2023. 

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ο όμιλος Vivartia προχωράει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού του. Θα θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2021 η ΔΕΛΤΑ είχε εκδώσει νέο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους 131,6 εκατ., το καλύφθηκε από τις υφιστάμενες τότε τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha) και χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για την αναχρηματοδότηση παλαιότερου ομολογιακού της Δέλτα. Επίσης, ποσό 50 εκατ. από το προαναφερόμενο ομολογιακό δάνειο των 131,6 εκατ. ευρώ είχε δοθεί τότε για τη χρηματοδότηση της Vivartia, μέσω χορήγησης δανείου από τη Δέλτα προς τον όμιλο Vivartia, προκειμένου η με σκοπό η δεύτερη να προχωρήσει σε εξόφληση ποσού έναντι Κοινού Ομολογιακού Δανείου που διατηρούσε.

Επίσης το 2021 είχε υπογραφεί και από την Μπάρμπα Στάθης νέο κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 99,2 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε εξολοκλήρου από τις τέσσερις τράπεζες και χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για την αναχρηματοδότηση του τότε υφιστάμενου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της Μπάρμπα Στάθης και κατά το υπερβάλλον ποσό περίπου 50,2 εκατ. ευρώ , για τη χρηματοδότηση της Vivartia, με σκοπό και σε αυτή την περίπτωση την (προ)εξόφληση του ομολογιακού της Vivartia.

Πηγή: capital.gr