Με στόχο να καταστήσει τις επιχειρήσεις πιο υπεύθυνες και διαφανείς ως προς τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έναν πρακτικό οδηγό ερωτήσεων (FAQs) που απαντά στις βασικές απορίες για την εφαρμογή της νέας Οδηγίας Εταιρικής Αναφοράς Βιωσιμότητας (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD).
Η νομοθεσία αυτή, που αποτελεί σταθμό στη βιώσιμη ανάπτυξη, επιβάλλει νέες υποχρεώσεις δημοσιοποίησης και αφορά κυρίως μεγάλες εταιρείες, καθώς και θυγατρικές διεθνών οντοτήτων στην Ευρώπη.
Τι προβλέπει η νέα οδηγία
Η CSRD επιβάλλει στις μεγάλες επιχειρήσεις να δημοσιεύουν ετησίως εκθέσεις με πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διαχειριστικές τους πρακτικές. Η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών γίνεται με βάση τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Υποβολής Εκθέσεων Βιωσιμότητας (European Sustainability Reporting Standards - ESRS), με σκοπό να διευκολύνουν τη συγκρισιμότητα και τη διαφάνεια των στοιχείων, προσφέροντας στους επενδυτές, καταναλωτές και άλλους ενδιαφερόμενους πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες.
Ποιες είναι οι διευκρινίσεις για τις επιχειρήσεις
Πώς θα ερμηνευθούν και θα εφαρμοστούν οι νέες υποχρεώσεις. Παρακάτω μερικές από τις διευκρινίσεις:
Τι είναι τα «άυλα στοιχεία» που πρέπει να δημοσιοποιούνται; Οι επιχειρήσεις καλούνται να περιλάβουν στις αναφορές τους δεδομένα που σχετίζονται με τους άυλους πόρους, όπως για παράδειγμα τα δεδομένα για τα πνευματικά δικαιώματα και την τεχνογνωσία, που συμβάλλουν στη δημιουργία αξίας.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις για τη δημοσιοποίηση; Η Επιτροπή καθορίζει σαφείς προθεσμίες και κριτήρια για τη μορφή και το περιεχόμενο των εκθέσεων βιωσιμότητας, όπως και τη χρήση ψηφιακής σήμανσης για τη διευκόλυνση της αναγνωσιμότητάς τους.
Πώς επηρεάζεται η αναφορά από την αλυσίδα αξίας; Διευκρινίζεται ότι οι εταιρείες μπορούν να βασιστούν σε εκτιμήσεις σε περιπτώσεις όπου οι συνεργάτες τους δεν είναι σε θέση να παρέχουν ακριβή δεδομένα, δίνοντας έτσι χώρο για σταδιακή προσαρμογή.
Ποιες διεθνείς οντότητες υποχρεούνται να αναφέρουν πληροφορίες; Η ρύθμιση καλύπτει εταιρείες εκτός ΕΕ που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη ή είναι εισηγμένες σε ευρωπαϊκές αγορές, διασφαλίζοντας ότι θα τηρούν τα ίδια πρότυπα δημοσιοποίησης.
Το πλαίσιο της βιώσιμης χρηματοδότησης
Εκτός από την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, οι επιχειρήσεις που υπόκεινται στη νέα νομοθεσία πρέπει να συμμορφώνονται και με τον Κανονισμό για τις Γνωστοποιήσεις Βιώσιμης Χρηματοδότησης (SFDR), ο οποίος τις υποχρεώνει να δηλώνουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των επενδύσεών τους, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματοοικονομικές αποφάσεις.
Η Επιτροπή επιδιώκει να καταστήσει τις νέες υποχρεώσεις πιο προσβάσιμες και εφαρμόσιμες, ώστε οι εταιρείες να μπορέσουν να προσαρμοστούν με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο. Η πρωτοβουλία στοχεύει στη μείωση του διοικητικού κόστους, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ομοιομορφία και τη συγκρισιμότητα των στοιχείων σε όλη την ΕΕ.
Σύμφωνα με παράγοντες η νέα δέσμη κατευθυντήριων γραμμών ενισχύει τον στόχο της ΕΕ για υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη, διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες θα αναλαμβάνουν το βάρος της διαφάνειας και της κοινωνικής ευθύνης τους απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον
* Δείτε ΕΔΩ τη νέα οδηγία
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις