Barilla Hellas

Χρονιά ορόσημο για την ιστορία της Barilla Hellas υπήρξε το 1991, όταν ο Ελευθέριος Μαντζίκας,  αποφάσισε μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους και κληρονόμους να πουλήσει την εταιρεία στην μεγαλύτερη εταιρεία ζυμαρικών παγκοσμίως, την Barilla. Μάλιστα, οι Ιταλοί ιδιοκτήτες, αναγνωρίζοντας την προσφορά του και παρέμεινε στην εταιρεία ως επίτιμος πρόεδρος, μέχρι το θάνατό του, το 2007 σε ηλικία 90 ετών. 

Με επιθετική διαφημιστική πολιτική, επιθετικότερες οι προωθητικές ενέργειες κατέκτησε την πρώτη θέσης στο "ράφι" της λιανικής  η Barilla Ηellas  και κατάφερε να  ελέγχει μερίδιο μεγαλύτερο του 42% στην εγχώριο αγορά  καθώς διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, στο Βόλο και στην Θήβα, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ενώ απορροφά περί τους 80.000 τόνους ελληνικού σκληρού σιταριού κάθε χρόνο.
 
Τα τελευταία χρόνια  ξεκίνησε μια συνεργασία της εταιρίας  Barilla Ηellas με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο απέσπασε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία Sustainable Procurement των Εnvironmental Awards 2015.

Στόχος της συνεργασίας αυτής ήταν η προώθηση και η διάδοση αειφόρων πρακτικών για την καλλιέργεια του σκληρού σίτου στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόγραμμα είχε ξεκινήσει η εταιρία Barilla στην Ιταλία εδώ και μια δεκαετία και σκοπός της εταιρίας ήταν να επεκτείνει το σύστημα και στην Ελλάδα.

Το 2012 με πυρήνα το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Π.Θ. δημιουργήθηκε μια επιστημονική ομάδα που συμπεριλαμβάνει επίσης τα εργαστήρια Εντομολογίας και Φυτοπαθολογίας του Π.Θ., το εργαστήριο Γενετικής Βελτίωσης και Γεωργίας του Α.Π.Θ. και το εργαστήριο Εδαφολογίας του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Η ομάδα κατέληξε σε ένα σύνολο δέκα γενικών κανόνων που πρέπει να ακολουθεί ένας παραγωγός για να επιτύχει το βέλτιστο οικονομικό και ταυτόχρονα οικολογικό αποτέλεσμα.

Το σύνθημα που χρησιμοποιεί η εταιρία Barilla για να πείσει τους γεωργούς να εφαρμόσουν αειφόρες καλλιεργητικές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και το οποίο αντικατοπτρίζει την αλλαγή της νοοτροπίας που η κοινωνία επιβάλει σταδιακά σε όλη την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων είναι «Good for You, Good for the Planet» . 
 

Η Παραγωγική Διαδικασία
Η διαδικασία παραγωγής των ζυμαρικών μοιάζει σημαντικά –όσο και αν φαίνεται παράξενο- με τη  διαδικασία παραγωγής χάρτου. Στα εργοστάσια της Barilla, νερό και αλεύρι αναμειγνύονται για να σχηματιστεί η πρώτη ύλη παρασκευής ζυμαρικών (dough) η οποία στη συνέχεια απλώνεται σε ένα μακρύ και λεπτό στρώμα (σαν σεντόνι). Στη συνέχεια το σεντόνι αυτό περνά υπό πίεση μέσα από ένα χάλκινο εξάρτημα το οποίο δίνει στο ζυμαρικό το χαρακτηριστικό του σχήμα. 

Στη συνέχεια το  ζυμαρικό κόβεται στο επιθυμητό μέγεθος. Τα κομμάτια αυτά στη συνέχεια απλώνονται πάνω σε μεγάλους δίσκους και περνούν μέσα από έναν μακρύ θολωτό φούρνο για να στεγνώσουν. Η θερμοκρασία και η υγρασία στο φούρνο είναι αυστηρά καθορισμένη για κάθε είδος και μέγεθος ζυμαρικού έτσι ώστε να δώσουν το τελικό προϊόν με βάση τις προκαθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας. 

Για να κρατηθούν τα κόστη changeover χαμηλά και η ποιότητα σε υψηλό επίπεδο η επιχείρηση χρησιμοποιεί μια πολύ καλά μελετημένη σειριακή παραγωγική διαδικασία η οποία μειώνει  στο ελάχιστο τις αλλαγές στις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ανάμεσα στα διαφορετικά είδη ζυμαρικών. Η διαδικασία στεγνώματος κρατά περίπου τέσσερις ώρες και μετά το πέρας της τα ζυμαρικά ζυγίζονται και συσκευάζονται. 

Η σημερινή τέταρτη γενιά διατηρεί αναλλοίωτες τις αρχές του οικογενειακού φούρνου που ξεκίνησε στην Πάρμα το 1877, παρότι πλέον μιλάμε για πολυεθνική εταιρεία.

Επενδύσεις

Με επενδύσεις 1,230 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε η Barilla Hellas στις εγκαταστάσεις της στο Βόλο το 2015 , στο πλαίσιο επενδυτικού προγράμματος ύψους 70 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Η Barilla Hellas αύξησε τον τζίρο της την πενταετία 2010-2014 κατά 1,5% και από 71,5 εκατ. το 2010 σε 72,6 το 2014. 

Το έργο στο Βόλο ολοκληρώθηκε σε έξι μήνες και περιελάβανε, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση μιας νέας γραμμής παραγωγής για σιμιγδάλι ολικής άλεσης και την τοποθέτηση μηχανημάτων νέας, προηγμένης τεχνολογίας, που θα οδηγήσουν σε μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία απαιτείται κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας κατά 15% επιπλέον. 

Σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, ο Μύλος στον Βόλο έχει ήδη καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις καθώς από το 2012, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 20% και η κατανάλωση νερού κατά 62%.Με τη νέα γραμμή παραγωγής ο Μύλος της Barilla Hellas στο Βόλο αυξάνει την παραγωγική του δυναμικότητα κατά 33% και πλέον θα μπορεί να παράγει περίπου 63.000 σιμιγδάλι από 48.000 τόνους που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ απορροφώνται επιπλέον 20.000 τόνοι σκληρού σιταριού ντόπιας παραγωγής.  

Η νέα επένδυση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δίνει την δυνατότητα στην Barilla Hellas να παράγει και σιμιγδάλι ολικής άλεσης, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες της εταιρείας και εξοικονομώντας επιπλέον πόρους καθώς η εταιρεία δεν θα χρειάζεται πλέον να καταφεύγει σε προμήθεια σιμιγδαλιού από εξωτερικούς προμηθευτές.

Η συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας, με στόχο την άμεση και ενεργό υποστήριξη και ανάπτυξη της παραγωγής δημητριακών καρπών, ανακοίνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Barilla Hellas.

H χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στον τομέα των σιτηρών αναφέρεται ουσιαστικά στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Με την κάρτα της Συμβολαιακής ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους, τη στιγμή που τη χρειάζεται, για να αντεπεξέλθει στα κόστη της καλλιέργειας.

Η συνεργασία εξασφαλίζει την χρηματοδότηση των παραγωγών δημητριακών καρπών που συμμετέχουν στα προγράμματα Βιώσιμης Καλλιέργειας της Barilla Hellas και υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Good for You, Good for the Planet» του Ομίλου Barilla.

Κύριο αντικείμενο του προγράμματος είναι η μελέτη βέλτιστων πρακτικών καλλιέργειας σιταριού και πρωταρχικός στόχος, η προστασία του περιβάλλοντος από την εξαντλητική καλλιέργεια, την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας και τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Η συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με την Barilla Hellas πιστοποιεί τη σταθερή βούληση της Τράπεζας για την υποστήριξη και ενθάρρυνση της υγιούς παραγωγικής προσπάθειας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που συμβάλλει στην ανάπτυξη, την καινοτομία και την ενίσχυση κοινωνικών δομών.

Με το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας η Τράπεζα ενισχύει τους παραγωγούς, με στόχο την παραγωγή κορυφαίας ποιότητας ελληνικών προϊόντων που κατακτούν τους καταναλωτές στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.