Πρόκειται για ενήμερα δάνεια (σ.σ. τα μη ενήμερα έχουν μεταφερθεί στην «κακή» τράπεζα που τίθεται υπό εκκαθάριση) τα οποία, σύμφωνα με έναν πρώτο έλεγχο που διενήργησε η Πειραιώς, ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τους ίδιους ελέγχους, ωστόσο, για τα δάνεια αυτά έχουν εγγραφεί υποθήκες επί αγροτικής γης και εγκαταστάσεων ύψους 20 δισ. ευρώ.
Η «αναντιστοιχία» αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ΑΤΕbank είχε τόσο καιρό την ευχέρεια εκ του νόμου να υποθηκεύει γη αξίας πολύ μεγαλύτερη από κάθε δάνειο που χορηγούσε (σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπέγγυες εξασφαλίσεις ήταν δεκαπλάσιες της αξίας του δανείου).
Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή 3 Αυγούστου, η τράπεζα δεσμεύεται ότι θα εξετάσει προσεκτικά τη σχέση δανείων και εμπράγματων εξασφαλίσεων και όπου προκύψει ότι η αξία της υποθήκης ξεπερνά την αξία του υπολοίπου του δανείου θα άρει προσημειώσεις και θα επιστρέψει τις υπερβάλλουσες εγγυήσεις.
Μιλώντας στη Βουλή, πάντως, ο κ. Προβόπουλος ήταν ιδιαίτερα «καυστικός» για τον τρόπο λειτουργίας της ΑΤΕbank: Αναφερόμενος στη σχέση δανείων και εμπράγματων εγγυήσεων είπε χαρακτηριστικά: «Έτσι λειτουργούσε τόσο καιρό η σεμνή και ταπεινή Αγροτική».
Νωρίτερα είχε σχολιάσει ότι η Αγροτική είχε πάψει να από καιρό να είναι «αγροτική», αφού μόνο το 13% των χορηγήσεων απευθύνονται σε αγρότες και συνεταιρισμούς.
Τέλος, σε ερώτημα βουλευτών αν η ΤτΕ θα ασκεί «κοινωνικό» έλεγχο σε ποιους χορηγούνται δάνεια από το νέο σχήμα Πειραιώς-ΑΤΕ ο διοικητής της ΤτΕ ήταν σαφής: «δεν πρέπει να μπει το δημόσιο στα πόδια της διοίκησης –σε ποιους και πως θα χορηγεί δηλαδή δάνεια- διότι τότε, θα έχουμε τα ίδια με την ΑΤΕ».