Μετά από ένα ρεκόρ παραγωγής το 2013 (12,82 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου, + 2,3% σε σύγκριση με το 2012), η Χιλή καταγράφει μια σοβαρή πτώση της συγκομιδής το 2014 μόλις 9,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου (-22.8% σε σύγκριση με το 2013).
Ο αμπελώνας της Χιλής αντιμετώπισε μια πολύ δύσκολη περίδο, που χαρακτηρίστηκε από τους παγετούς στα τέλη του 2013 και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που αποδεκάτισαν το δυναμικό παραγωγής.
Τελικά η σοδειά του 2014 αγγίζει μια παραγωγή μεγαλύτερη από την πολύ μικρή συγκομιδή του 2010 (7,45 εκατομμύρια εκατόλιτρα -14% σε σύγκριση με το 2009).
Για τους οινοπαραγωγούς της Χιλής, ο παγετός του 2014 είναι εξίσου καταστροφικός όσο και ο σεισμός του 2010.
Αποτελώντας την κύρια κατηγορία οίνων της Χιλής (85% της συγκομιδής του 2014), οι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη (con denominacion de origen) κατέγραψαν πτώση 21,7% στον όγκο παραγωγής τους (8,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Η παραγωγή των οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη μειώθηκε κατά 19%, φθάνοντας στα 1,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Για τους επιτραπέζιους οίνους (που παράγονται από επιτραπέζια σταφύλια), η μείωση είναι ακόμη πιο έντονη, και φθάνει στο -46% (ή 0,39 εκατομμύρια εκατόλιτρα).
Όντας η πρώτη ποικιλία σταφυλιών στη Χιλή (με το 36% του όγκου) τα cabernet sauvignon μειώθηκαν κατά 19,3% το 2014. Η συγκομιδή του Chardonnay μειώθηκε κατά 38%, - 35% το Carmenere, το Sauvignon Blanc - 26% ...
Αυτή η έντονη μείωση της παραγωγής της Χιλής έρχεται μετά από δύο χρονιές ρεκόρ και τα αποτελέσματά της, στις παγκόσμιες τιμές των χύμα είναι ακόμα ασαφείς.
Η Anya Robson (χρηματιστηριαή Murphy) πρόσφατα εκμυστηρεύτηκε στο περιοδικό Harper ότι "τα οινοποιεία εξακολουθούν να έχουν μεγάλα αποθέματα , ειδικά στους ερυθρούς οίνους από το 2013. Η πτώση της παραγωγής το 2014 δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, στο παγκόσμιο εμπόριο όπως μπορούσε κανείς να περιμένει. "