Τόσο ο Καθηγητής κ. Τσαυτάρης, όσο και ο κ. Χαραλαμπίδης συμφώνησαν ότι η προώθηση της καλλιέργειας των οσπρίων και της καλλιέργειας ελληνικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για την παραγωγή ζωοτροφών, συμβάλλει στην εξισορρόπηση του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, στηρίζει τη βιώσιμη γεωργία και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, προσφέρει σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες και υποστηρίζει την αειφορία.
Σημειώνεται ότι η μείωση των εισαγωγών οσπρίων και ζωοτροφών θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και στη διαμόρφωση καλύτερων τιμών για τον Έλληνα καταναλωτή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η παραγωγή οσπρίων και ελληνικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών θα περιορίσει τον κίνδυνο από τις διακυμάνσεις των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, που αποβαίνουν συνήθως εις βάρος του παραγωγού και μετακυλίονται στον καταναλωτή.
Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθούν δράσεις και προγράμματα για την ανάδειξη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.