Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φραγμοί στο εμπόριο: μόνο το 2016, σημειώθηκε αύξηση των εμπορικών φραγμών για τους ευρωπαίους εξαγωγείς κατά 10 %, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα εμπόδια στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Για παράδειγμα, Έλληνας παραγωγός κονσερβοποιημένων ροδάκινων κόντεψε σχεδόν να χάσει μια από τις κυριότερες αγορές του όταν η Βραζιλία αύξησε σε 55% τους εισαγωγικούς δασμούς για τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα. Αυτό το σαφές εμπόδιο στην πρόσβαση στην αγορά παραβιάζει τη στρατηγική της Ένωσης για την πρόσβαση στην αγορά και κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας και από την ευρωπαϊκή κεντρική οργάνωσή τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη συνέχεια, έθεσε το ζήτημα με τη Βραζιλία και κατόρθωσε να αφαιρέσει τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα από τον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται σε υψηλούς δασμούς. Ως εκ τούτου, ο κατασκευαστής κατόρθωσε να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε μια από τις κυριότερες αγορές του και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Η περίπτωση αυτή είναι ενδεικτική πλήθους άλλων. Πράγματι, μόνο το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη σε 20 ξεχωριστές υποθέσεις για να αποκαταστήσει τις φυσιολογικές εμπορικές συνθήκες μετά την επιβολή εμποδίων από άλλες χώρες — με επικεφαλής τη Νότια Κορέα, την Κίνα, το Ισραήλ και την Ουκρανία — τα οποία έπληξαν τις εξαγωγές της ΕΕ αξίας 4,2 δις. ευρώ. Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, των αυτοκινήτων και των καλλυντικών προϊόντων ωφελήθηκαν τα μέγιστα από την επιτυχή παρέμβαση της Επιτροπής για την υποστήριξη των εξαγωγών της ΕΕ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις