Η εκπομπή Futuris ταξιδεύει στην Ακρ, στο Βόρειο Ισραήλ για να παρουσιάσει τις έρευνες που γίνονται για ένα νέο είδος ντομάτας που θέλει ελάχιστο νερό. Ο δημοσιογράφος του Euronews, Χουλιάν Λόπεζ Γκόμεζ μεταδίδει:
«Οι ντομάτες μεγαλώνουν εδώ με 90% λιγότερο νερό σε σχέση με αυτές που γνωρίζουμε. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στην ξηρασία. Εάν έχουν επίσης ωραία γεύση και υφή και σταθερή σοδειά, θα είναι το τέλειο όνειρο κάθε ντοματοπαραγωγού»..
40.000 ντοματιές από 200 διαφορετικές ποικιλίες καλλιεργούνται σ’ αυτήν την έκταση, που γίνεται το πείραμα. Τα φυτά ποτίστηκαν μόνο για 3 εβδομάδες στην αρχή της σεζόν. Δεν ποτίστηκαν δηλαδή καθόλου κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού.
«Οι μεγάλες ντοματιές που βλέπετε πίσω μου, ποτίστηκαν. Είναι αυτονόητο ότι οι ντομάτες που θα ποτιστούν καλά και θα έχουν το σωστό πλαίσιο ανάπτυξης θα γίνουν μεγαλύτερες. Αλλά αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ποιες ποικιλίες μπορούν να έχουν καλή παραγωγή, καλή απόδοση, χωρίς πότισμα, χωρίς νερό. Από την στιγμή που βρούμε αυτά τα φυτά, θα προχωρήσουμε σε άλλα πειράματα» αναφέρει ο Αμίτ Κοχ, γεωπόνος – ειδικός σε θέματα καλλιέργειας φυτών από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Η καλλιέργεια ντομάτας ανθεκτικής στη ξηρασία είναι ένας από τους στόχους του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Cordis, που εστιάζει στην αύξηση της απόδοσης των συγκεκριμένων φυτών.
Οι ερευνητές εδώ πιστεύουν ότι η απάντηση βρίσκεται στη φύση και όχι στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
«Η προσέγγισή μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη φυσική βιοποικιλότητα για να βρούμε χαρακτηριστικά που προέρχονται από τα άγρια είδη και να μεταφέρουμε στη συνέχεια αυτά τα χαρακτηριστικά, με παραδοσιακούς τρόπους στις ντομάτες που ήδη έχουμε. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ντομάτες με τις παλιές τους ιδιότητες με επιπλέον όμως χαρακτηριστικά που έρχονται από τα άγρια είδη» εξηγεί ο Ντάνιελ Ζαμίρ, ειδικός γεωπόνος από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ και συντονιστής του προγράμματος.
Στο εργαστήριο εξετάζονται κάθε περίοδο περίπου 700 είδη ντομάτας. Με το πέρασμα των ετών, το κέντρο έχει δημιουργήσει μια συλλογή από σπόρους από 12.000 ποικιλίες ντομάτας. Ο Μάταν Όβεντ, γεωπόνος από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ υπογραμμίζει:
«Τα πάμε πολύ καλά από γεύση. Προσπαθούμε να πετύχουμε ένα περιεχόμενο με υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης, αλλά και διαφορετικά αρώματα. Προσπαθούμε να εστιάσουμε επίσης στο χρώμα της ντομάτας».
Όταν βρεθούν οι ανθεκτικές ποικιλίες, αναλύεται το DNA τους. Στη συνέχεια τα ειδικά γενετικά χαρακτηριστικά τους, συνδυάζονται με άλλα από άγρια είδη για να δημιουργηθούν νέες δυνατότητες.
«Μελετούμε εκατοντάδες είδη DNA. Και από όλα αυτά, μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη αντοχή, που μπορούν να βοηθήσουν να έχουμε καλές ντομάτες που να είναι τελικά πιο ανθεκτικές. Και μπορούμε να συνεχίσουμε την έρευνα με αυτό τον προσανατολισμό για να αναπτύξουμε αυτά τα νέα είδη» εξηγεί η Γιαέλ Γκόλντμπεργκ, βιοτεχνολόγος από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ.
Παρόμοιες έρευνες γίνονται για να βρεθούν είδη που είναι ανθεκτικά σε παράσιτα και ασθένειες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πιο ανθεκτικές και παραγωγικές ποικιλίες στο μέλλον.
euronews.com/
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις