Αισιοδοξία επικρατεί στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας για τον φετινό τρύγο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), με την ποιότητα να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εξαιρετικό προβλέπεται ότι θα είναι το 2020 για το Μοσχάτο της Σάμου καθώς οι «καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, με λίγες βροχοπτώσεις το χειμώνα και ήπιες θερμοκρασίες». Ποσοτικά, η χρονιά αναμένεται στα ίδια επίπεδα με το 2019, με τον Ε.Ο.Σ. Σάμου να εκτιμά ότι θα συγκομίσει περίπου 5.000.000 κιλά σταφύλια.
Αναφορικά με την περιοχή των Μεγάρων οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για μία παραγωγή στο μέσο όρο του δυναμικού της, σχετικά με την ποσότητα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ «σημειώθηκε μείωση παραγωγής της τάξης του 20 έως 25% σε σχέση με πέρυσι». Τα σταφύλια που συλλέχθηκαν ήταν «σε άριστη υγιεινή κατάσταση, πολύ καλή ωριμότητα και πολύ καλή αναλογία Be, οξύτητας και Ph» όπως σημειώνεται ενώ «και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή ποιοτικών οίνων».
Εξαιρετικά είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας κυρίως λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του τρυγητού. Όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ «οι αποδόσεις ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά» ενώ «η παραγωγή ήταν σημαντικά αυξημένη». Πολύ καλή η ωρίμανση της ποικιλίας Ντεμπίνα, ενώ η ανερχόμενη τοπική ερυθρή ποικιλία Βλάχικο είχε μια αξιοσημείωτη αύξηση παραγωγής με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολύ καλή ωρίμανση.
Ως μία από τις καλύτερες χρονιές χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά για τα σταφύλια και την παραγωγή οίνων στη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης. Το οινοποιείο της Α.Ε.Σ. Ηρακλείου φέτος παρέλαβε μεγάλες ποσότητες σταφυλιών (παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού), οι οποίες ανήλθαν στους 4.300 τόνους σταφυλιών από τα οποία παρήχθησαν ανάλογου όγκου οίνοι 3.400 τόνων, ενώ οι τιμές των σταφυλιών δεν διαφοροποιήθηκαν σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
«Η χρονιά προβλέπεται εξαιρετική με πλούσιο ταννικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες και φυσιολογικές οξύτητες και φρουτώδη αρώματα στις λευκές» επισημαίνει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων και μεταξύ άλλων σημειώνει πως «η αρωματικότητα των λευκών ποικιλιών, λόγω μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας μέρας και νύχτας (γνωστό και σαν diurnal temperature variation) ήταν παραπάνω από ικανοποιητική».
Μειωμένη έως και 40% εμφανίζεται η παραγωγή η παραγωγή στο Μοσχάτο, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, στην περιοχή του Τυρνάβου, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019 κινήθηκε η παραγωγή στις λευκές ποικιλίες όπως ο Ροδίτης και το Ugni Blanc.
«Οι φετινοί οίνοι αναμένονται ποιοτικοί τόσο αρωματικά όσο και στη δομή τους, έτσι που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την χρονιά ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα ποιοτικά» επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ στην ανακοίνωσή της.