Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος ο ήπιος χειμώνας παράλληλα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, για την εποχή σε αντίθεση με αυτές που επικράτησαν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, οδήγησε σε οψίμιση όλων των βλαστικών σταδίων.
Η ανομβρία καθώς και η απουσία καύσωνα τη θερινή περίοδο της ωρίμανσης «οδήγησαν σε άριστα και απολύτως υγιή σταφύλια, ενώ θετικά επηρεάστηκαν και οι όψιμες ελληνικές ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο) από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΟ, τα φετινά λευκά κρασιά θα είναι ιδιαιτέρως αρωματικά με πολύ καλές οξύτητες, ενώ τα κόκκινα θα έχουν ισορροπία και πλούσια φαινολική δομή.
Μειωμένη η παραγωγή
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, αυτή αναμένεται να είναι μειωμένη στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για τον τρύγο της Κάντζας όπου η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2019, ενώ αρκετά μειωμένη σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι και η παραγωγή στη Νεμέα. Πτώση στην παραγωγή η οποία προσεγγίζει το 15-30% κατά περίπτωση παρατηρήθηκε στην Ηλεία, ενώ στη Μονεμβασιά, αυτή υπολογίζεται σε 35-40% σε σχέση με πέρσι.
Αντίθετα, αυξημένες εμφανίζονται σε όγκο οι ποσότητες που τρυγήθηκαν στη Σάμο, κάτι το οποίο ισχύει και για την περιοχή της Πάρου. Στο Ηράκλειο Κρήτης παρατηρήθηκε αύξηση στη συγκομιδή σε ποσοστό 10% σε σχέση με το 2019, ενώ στη Γουμένισσα η φετινή παραγωγή εκτιμάται υψηλότερη από 5 έως 10% σε σύγκριση με το 2019.
Υψηλή ποιότητα
Υψηλής ποιότητας οίνους αναμένεται να παραχθούν από τον φετινό τρύγο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΟ. Η φετινή σοδειά στην περιοχή του Παγγαίου προβλέπεται ότι θα χαρακτηρίζεται από οίνους υψηλής ποιότητας με έντονα αρώματα κάτι το οποίο ισχύει και για αυτούς του Αγίου Όρους. Σαφώς ανώτερη από αυτή του 2019 χαρακτηρίζεται ποιοτικά η φετινή σοδειά στην περιοχή της Καρδίτσας.
Σε ό,τι αφορά τους οίνους της Νεμέας οι οποίοι, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος «βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ζύμωσης παρουσιάζουν φρουτώδη αρώματα, καλό χρώμα, υψηλές οξύτητες και καλή φαινολική δομή».
Πτώση των τιμών
Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές στην αγορά του σταφυλιού λόγω της μειωμένης ζήτησης στον τουρισμό και την εστίαση, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του στην περιοχή της Γουμένισσας οι τιμές στα σταφύλια σημείωσαν μείωση 15%, ενώ στο Αμύνταιο αυτή ανήλθε από 5% έως 15%.
Οι τιμές στο Σαββατιανό μειώθηκαν από 0,28 ευρώ που ήταν την περασμένη χρονιά σε 0,20 ευρώ το κιλό ενώ στη Μαντινεία, οι τιμές ανά κιλό σταφυλιού ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2019 κατά 25% κυμαινόμενες από 0,30-0,40 ευρώ. Στην Ηλεία το εκτιμούμενο ποσοστό μείωσης φτάνει 10-20%, και στην Πάρο έως 20% σε σχέση με το 2019. Τέλος, στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης οι τιμές των σταφυλιών κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο 25% σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις