Είναι γεγονός ότι στη Ρωσία καταναλώνονται κυρίως κονσερβοποιημένες ελιές, ενώ οι ελιές σε άλμη ή σε συσκευασίες βάκουμ, όπου υπάρχει και το συγκριτικό πλεονέκτημα των πολύ νόστιμων και ποιοτικών Ελληνικών, κατέχουν πολύ μικρά ποσοστά.
Συγκεκριμένα, το 2019 οι παραδόσεις ελιών στη Ρωσική Ομοσπονδία έφτασαν τους 87.500 τόνους και ήταν υψηλότερες από αυτές του 2018 κατά 22% ενώ οι παραδόσεις το 2020 μειώθηκαν κυρίως λόγω covid 19. Έτσι, τον Ιανουάριο-Αύγουστο 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, οι προμήθειες μειώθηκαν κατά 15,0% σε 40,5 χιλιάδες τόνους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2019, το μερίδιο των ελιών που εισήχθησαν από την Ισπανία ήταν 85,8%. Η δεύτερη θέση κατακτήθηκε από τους όγκους, που προέρχονταν από τη Λευκορωσία (6,7%). Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Λευκορωσία μεταπωλεί κυρίως ισπανικές ελιές, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το μερίδιο της Ισπανίας στις συνολικές παραδόσεις βρίσκεται στο 92,0%.
Ο λόγος που οι ισπανικές ελιές κυριαρχούν στη ρωσική αγορά αποδίδεται στην χαμηλότερη τιμή που έχουν σε σχέση με τα ελληνικά ή τα ιταλικά προϊόντα. Ενδεικτικό είναι ότι το μερίδιο των ελιών από την Ελλάδα το 2019 ήταν 3,2%, Ιταλία - 1,1%.
Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη ότι η υψηλότερη τιμή αντισταθμίζεται από την καλύτερη ποιότητα οπότε σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν έχουν γίνει οι ενδεδειγμένες προωθητικές κινήσεις για το συγκεκριμένο προϊόν.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις