Το 2013 σηματοδοτεί μάλλον ένα σημείο καμπής. Οκτώ φορές μεταξύ του 2000 και του 2012, η ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς που έδειχνε σχεδόν απεριόριστη επιβραδύνει ή ακόμη κινδυνεύει να αντιστραφεί. Συνολικά, η κινεζική αγορά αυξήθηκε περαιτέρω στη διάρκεια του έτους σε όγκο (+4,7%), αλλά έχει σταθεροποιηθεί σε αξία (+0,5%).
Η Γαλλία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής στην Κίνα, καλύπτοντας το 46% του όγκου των εισαγωγών και είναι η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο από την επιβράδυνση. Οι γαλλικές εξαγωγές πέφτουν σε αξία (-10%) και παρέμειναν στάσιμες σε όγκο (+1%). Σε σύγκριση με τη Γαλλία, ορισμένες χώρες εξελίσσονται καλύτερα. Τα κρασιά της Χιλής αύξησαν τις εξαγωγές τους σημαντικά σε όγκο (+23%), ενώ η αξία των ιταλικών εξαγωγών κρασιών στην Κίνα αυξήθηκε κατά 15%! Οι Γάλλοι εξαγωγείς ανέμεναν την επιβράδυνση των εξαγωγών προς την Κίνα για διάφορους λόγους:
- Από τις αρχές του 2013, τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν αποκλειστεί λόγω μη συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές για την υγεία (κυρίως φθαλικών ενώσεων).
- Τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς που λαμβάνονται από τη νέα κυβέρνηση της Κίνας συμβάλλουν σε μικρότερες παραγγελίες προϊόντων πολυτελείας και ιδιαιτέρως κρασιών.
- Η αντίδραση στη διαφωνία με τους ηλιακούς συλλέκτες, που άνοιξε με έρευνες της Κίνας για τα ευρωπαϊκά κρασιά (επιδοτήσεις και πρακτικές ντάμπινγκ) εμποδίζει τους Κινέζους εισαγωγείς.
Τα καλά νέα για το μέλλον είναι ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τους αφρώδεις οίνους.