Μήλα: Η άδεια αγορά φέρνει αισιοδοξία

Η έλλειψη μήλων στην παγκόσμια αγορά είναι μια καλή είδηση για τους Βέλγους παραγωγούς αυτή την εκστρατεία, καθώς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα πλήθος άλλων προκλήσεων.

Η επερχόμενη εκστρατεία για τα μήλα στο Βέλγιο φαίνεται πολλά υποσχόμενη, σύμφωνα με τον Marc Evrard της Belgian Fruit Valley. "Σε αντίθεση με την περασμένη σεζόν, θα εισέλθουμε σε μια άδεια αγορά χωρίς αποθέματα από το βόρειο ημισφαίριο και με λιγότερα φρούτα από το νότιο ημισφαίριο λόγω των προβλημάτων στη Νέα Ζηλανδία για παράδειγμα", λέει. 

"Στο Βέλγιο αναμένουμε μια ελαφρώς μεταγενέστερη έναρξη της σεζόν, περίπου 10-14 ημέρες. Επομένως, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από μια ισχυρή θέση, και αυτό ισχύει τόσο για τις γενικές όσο και για τις διαχειριζόμενες ποικιλίες".

Τα βελγικά μήλα γνώρισαν ένα ισχυρό φινάλε στην προηγούμενη εκστρατεία, σύμφωνα με τον Tony Derwael της Bel'Export, αφού ξεκίνησαν με μια ευρωπαϊκή συγκομιδή ρεκόρ 12 εκατ. τόνων. "Επεξεργαστήκαμε μεγάλες ποσότητες", λέει, "και η υψηλή ζήτηση για συμπυκνώματα στις ΗΠΑ και την Ασία εξάντλησε όλα τα αποθέματα τον Ιούλιο".

Το υψηλό κόστος εργασίας, ενέργειας, λιπασμάτων και υλικών συσκευασίας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση. "Το συνολικό κόστος για έναν παραγωγό για την παραγωγή ενός κιλού προϊόντος έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την περασμένη περίοδο", λέει ο Evrard. 

"Αυτό έρχεται να προστεθεί σε όλα τα κλιματικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, όπως ξηρασία, πλημμύρες, κρύο, ζέστη και παγετό, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι συμμορφωνόμαστε με τους κανονισμούς της Green Deal για πράγματα όπως η συσκευασία. 

Αυτό κάνει τους καλλιεργητές ανήσυχους για το πώς θα τα αντιμετωπίσουν όλα, επειδή υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες. Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες, τους λιανοπωλητές, αλλά και τους τελικούς καταναλωτές".

Η διαθεσιμότητα και το κόστος της εργασίας παραμένουν μια πρόκληση, αλλά το χάσμα μεταξύ των μισθών στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχει τουλάχιστον μειωθεί. "Είδαμε στο παρελθόν ότι υπήρχε τεράστιο χάσμα μεταξύ του εργατικού κόστους στη νότια και ανατολική Ευρώπη και αυτού, για παράδειγμα, στο Βέλγιο", λέει ο Evrard. 

"Τώρα το χάσμα είναι πολύ μικρότερο. Πριν το κόστος εργασίας ήταν 5-6 ευρώ την ώρα στη νότια Ευρώπη και περίπου 12 ευρώ στο Βέλγιο. Τώρα είναι περίπου 15 ευρώ στο Βέλγιο και πιο κοντά στα 12 ευρώ στη νότια Ευρώπη".

Για τον Evrard, οι καλοί εργαζόμενοι θα αποτελούν πάντα μια σημαντική επένδυση. "Αν θέλετε καλής ποιότητας εργατικό δυναμικό, πρέπει να καταλάβετε ότι το κόστος ζωής αυξάνεται για όλους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, και πρέπει να βγάζουν αξιοπρεπή προς το ζην", λέει.

Εξίσου σημαντικό είναι να συνεχίσετε να αναπτύσσετε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ινδία. Αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με τον Evrard, πολλά θα εξαρτηθούν από τις ποσότητες που θα έρθουν στη χώρα από άλλες πηγές.

"Μένει να δούμε τι έχουν να προσφέρουν οι άλλες καταβολές", λέει.

"Ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει μείνει εκτός λόγω κάποιων συγκεκριμένων ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Ινδοί αγοραστές έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στο Ιράν και την Τουρκία για θέματα που σχετίζονται με τις τιμές.Υπάρχουν ακόμα Ευρωπαίοι προμηθευτές που στέλνουν στην ινδική αγορά, από την Πολωνία, την Ιταλία, το Βέλγιο και άλλους.Η Ινδία και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να συνεργαστούν στενότερα, οπότε θα δοθεί εκ νέου έμφαση στα αμερικανικά μήλα, όπως το Red Delicious.

Οι εισαγωγικοί δασμοί, οι οποίοι είχαν αυξηθεί από το 50% στο 75%, πρόκειται τώρα να μειωθούν και πάλι στο 50%, γεγονός που σίγουρα θα δώσει μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα αμερικανικά μήλα".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις