Οι τιμές εξαγωγής ρυζιού αυξάνονται περαιτέρω στην Ταϊλάνδη, στο Βιετνάμ

Οι εξαγωγείς ρυζιού στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ επαναδιαπραγματεύονται τις τιμές των συμβάσεων πώλησης για περίπου μισό εκατομμύριο μετρικούς τόνους για αποστολές Αυγούστου, δήλωσαν δύο εμπορικές πηγές, καθώς η απαγόρευση της Ινδίας έχει περιορίσει τις παγκόσμιες προμήθειες.

Οι εξαγωγείς σπεύδουν να καλύψουν τις προμήθειες ρυζιού από αγρότες που αύξησαν τις τιμές μετά από μια έκρηξη στην παγκόσμια αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο συμφωνίες αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αγρότες ρυζιού και οι εξαγωγείς που είχαν αγοράσει αποστολές εκ των προτέρων πρόκειται να κερδίσουν από τη μείωση των παγκόσμιων προμηθειών, ενώ οι αγοραστές είναι πιθανό να χάσουν παρά την κράτηση φορτίων πριν από την ανακοίνωση της απαγόρευσης της Ινδίας, καθώς οι πωλητές επαναδιαπραγματεύονται συμβόλαια για να λάβουν υψηλότερες τιμές.

Οι εισαγωγείς ρυζιού δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια, καθώς οι πωλητές θα αθετήσουν τις συμβάσεις τους, δεδομένης της σημαντικής αύξησης των τιμών του βασικού προϊόντος, ανέφεραν οι έμποροι.

Η Ινδία στα τέλη του περασμένου μήνα απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού εν μέσω αβεβαιότητας για την εγχώρια παραγωγή, εντείνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά τροφίμων μεταξύ των εισαγωγέων του βασικού ρυζιού στην Ασία και την Αφρική.

«Οι τιμές έχουν αυξηθεί από τότε που η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές και είναι δύσκολο για τους προμηθευτές να εκπληρώσουν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε χαμηλότερες τιμές», δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη, με άμεση γνώση των συνομιλιών.

Η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, οι Νο. 2 και 3 εξαγωγείς παγκοσμίως αντίστοιχα, εκτιμάται ότι θα αποστείλουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους ρυζιού τον Αύγουστο. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% των παγκόσμιων προμηθειών.

Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών ποικιλιών ρυζιού που αποστέλλονται παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80 δολάρια ανά μετρικό τόνο από τότε που η Ινδία επέβαλε την απαγόρευση στις 20 Ιουλίου, είπαν.

Οι τιμές σπασμένου ρυζιού 5% της Ταϊλάνδης ανέβηκαν στα 625 $ ανά μετρικό τόνο, έναντι 545 $ περίπου πριν από δύο εβδομάδες, ενώ παρόμοια ποικιλία από το Βιετνάμ έχει αυξηθεί στα 590 $ ανά μετρικό τόνο σε σύγκριση με $515-$525.


«Οι τρέχουσες τιμές είναι πολύ υψηλότερες από τις συμβατικές τιμές», είπε ένας έμπορος στην πόλη Χο Τσι Μινχ. "Η άνοδος των τιμών εξαγωγής είχε ως αποτέλεσμα μια απότομη άνοδο των εγχώριων τιμών ορυζώνων. Αρκετοί έμποροι σπεύδουν τώρα να επιταχύνουν τις αγορές τους από τους αγρότες."

Ενώ οι μεγάλοι εξαγωγικοί οίκοι είναι πιθανό να εκπληρώσουν τις συμβάσεις τους, οι μικρότερες εμπορικές εταιρείες αναμένεται να αθετήσουν τις αποστολές, ανέφεραν οι έμποροι.

Οι εισαγωγείς, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, είναι πιθανό να επιδιώξουν άμεσες συμφωνίες με τις κυβερνήσεις των χωρών εξαγωγής για να εξασφαλίσουν κρίσιμες προμήθειες τροφίμων.
Οι Φιλιππίνες θα ενισχύσουν το απόθεμά τους σε ρύζι, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών, με την κυβέρνηση να ενθαρρύνει τους ιδιώτες εμπόρους να αυξήσουν τις αγορές τους, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της γεωργίας.

πηγη: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις