Πορτοκάλια: Στα ύψη η τιμή του χυμού μετά την μείωση της παραγωγής

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού έχουν εκτοξευθεί σε όλα τα ιστορικά υψηλά, καθώς μια σειρά από τυφώνες και η εξάπλωση μιας ανίατης ασθένειας έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών εσπεριδοειδών στις ΗΠΑ.

Η συνολική παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ είναι η χαμηλότερη σε «πάνω από 100 χρόνια», δήλωσε ο Μάθιου Τζόινερ, διευθύνων σύμβουλος της Florida Citrus Mutual, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί σχεδόν 2.000 καλλιεργητές. «Πριν από μόλις 20 χρόνια η παραγωγή έφτανε σε κιβώτια 240 εκατομμυρίων, τώρα τελειώνουμε αυτή τη σεζόν σε κάτι λιγότερο από 18 εκατομμύρια».

Η μείωση των προμηθειών σημαίνει ότι ο δείκτης μελλοντικής εκπλήρωσης του παγωμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού (FCOJ) του Intercontinental Exchange διαπραγματεύεται τώρα στα 3,00 δολάρια η λίβρα, από 1,76 δολάρια αυτή τη φορά πέρυσι. Όπου οδηγούν οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης FCOJ, ακολουθούν τελικά οι τιμές λιανικής στις ΗΠΑ.

«Δεν είναι η πιο ρευστή, ρευστή αγορά στον κόσμο, αλλά αγόρι κινείται όταν θέλει», δήλωσε ο Jack Scoville, μεσίτης στην Price Futures Group στο Σικάγο, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν ακόμη να αγγίξουν τα 3,50 δολάρια τη λίβρα. «Ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό ράλι. Στο παρελθόν οι τιμές έχουν ανέβει και οι άνθρωποι έβγαλαν περισσότερα χάπια και συμπληρώματα βιταμινών που ανταγωνίζονται τους χυμούς, αλλά αυτό δεν συνέβη φέτος».

Από τότε που καθιερώθηκε το 1966, το συμβόλαιο FCOJ - παραγγελίες για τις οποίες συλλαμβάνονται από άθλιους μεσίτες εμπορευμάτων στην ταινία του Χόλιγουντ Trading Places - επέτρεψε στους παίκτες του κλάδου να αντισταθμίσουν την αστάθεια της αγοράς αγοράζοντας και πουλώντας μεμονωμένες παραγγελίες έως και 15.000 λιβρών χυμού στερεά που αποθηκεύονται σε βαρέλια ή δεξαμενές σε προκαθορισμένη ημερομηνία και τιμή. Το Minneapolis Grain Exchange ξεκίνησε ένα ισοδύναμο χυμού μήλου το 2012 «αλλά ποτέ δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συναλλαγών» και έκλεισε έξι χρόνια αργότερα, είπε ο Scoville.

Ο χυμός πορτοκαλιού αντιμετωπίζει τώρα μια δική του πίεση. Περισσότερο από το 90 τοις εκατό της προμήθειας των ΗΠΑ προέρχεται από τη Φλόριντα, η οποία επλήγη από έναν ιδιαίτερα καταστροφικό τυφώνα στην αρχή της συγκομιδής τον περασμένο Σεπτέμβριο και ένα κρύο τρεις μήνες αργότερα.

Εκτός από τα νέα δέντρα που βάζουμε στο έδαφος, και αυτά μολύνονται μέσα σε ένα χρόνο», είπε ο Joyner, αν και νέες «θεραπείες» που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των δέντρων φαίνεται να «κινούν τη βελόνα από την άποψη του παραγωγή".

«Οι καταιγίδες δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη στιγμή, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτόν τον κλάδο», πρόσθεσε ο Joyner. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές προς τον Καναδά και την ΕΕ - οι κύριες αγορές εκτός ΗΠΑ της Φλόριντα - έχουν σχεδόν στερέψει. «Έχουμε γεμάτα τα χέρια μας προμηθεύοντας την εγχώρια αγορά αυτή τη στιγμή», είπε.

Μερικοί καλλιεργητές έχουν ήδη χορτάσει. «Οι αγρότες εμβολιάζουν τα δέντρα με δεν ξέρω τι, αλλά δεν λειτουργεί», είπε ένας ιδιοκτήτης πορτοκαλεώνων της Φλόριντα που θα συνταξιοδοτηθεί σύντομα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Επιπλέον, πολλά από τα άλση έχουν φύγει. Αυτό οφείλεται στην πράσινη ασθένεια και στους ανθρώπους που θέλουν χρήματα. Μπορούν να πουλήσουν τη γη τους για περισσότερο από ό,τι μπορούν να καλλιεργήσουν πορτοκάλια».

πηγη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις