Σιτάρι: Πιέσεις από την έλλειψη ζήτησης και τα άφθονα αποθέματα

Το σιτάρι του Σικάγο κινήθηκε ανοδικά την Παρασκευή, με την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αγορών να στηρίζει τις τιμές μετά τις πρόσφατες μειώσεις. Ωστόσο, η αγορά βρίσκεται σε τροχιά για δεύτερη εβδομάδα απωλειών λόγω της έλλειψης ζήτησης και των άφθονων παγκόσμιων προμηθειών.

Το καλαμπόκι πέφτει για μια τρίτη εβδομάδα κερδών, ενώ η σόγια είναι ανοδική για δεύτερη εβδομάδα σε επίπεδο τοποθέτησης ενόψει της μηνιαίας έκθεσης προσφοράς/ζήτησης που αναμένεται αργότερα εντός της ημέρας από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγο (CBOT) Wv1 σημείωνε άνοδο 0,8% στα 5,31-3/4 δολάρια το μπούσελ στις 1135 GMT, το καλαμπόκι Cv1 σημείωνε πτώση 0,6% στα 4,35-1/4 δολάρια το μπούσελ και η σόγια Sv1 σημείωνε άνοδο 0,1% στα 11,66-3/4 δολάρια το μπούσελ.

Και τα τρία συμβόλαια βρέιθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2020 αυτή την εβδομάδα λόγω του ανταγωνισμού από τις μεγάλες παγκόσμιες προμήθειες.

Η Κίνα ακύρωσε τις αγορές 130.000 μετρικών τόνων αμερικανικού μαλακού κόκκινου χειμερινού σιταριού, ανακοίνωσε την Πέμπτη το USDA, μετά την πτώση των τιμών από τότε που οι Κινέζοι εισαγωγείς προχώρησαν σε αγοραστική κίνηση πέρυσι.

Ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου, η Γενική Αρχή Εφοδιασμού Εμπορευμάτων, ακύρωσε διεθνή διαγωνισμό για σιτάρι που είχε ως προθεσμία υποβολής προσφορών την 7η Μαρτίου.

Οι παγκόσμιοι αγοραστές σιταριού κλείνουν φορτία για άμεσες ανάγκες, αγοράζοντας μόλις έναν ή δύο μήνες νωρίτερα, λόγω των προσδοκιών για εξαιρετική συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οκτώ στα 10 εκτάρια (19,8 έως 24,71 στρέμματα) των αγρών σόγιας της Αργεντινής βρίσκονται σε "κανονική έως εξαιρετική" κατάσταση, ανέφερε την Πέμπτη το χρηματιστήριο σιτηρών του Μπουένος Άιρες, χάρη στις πρόσφατες βροχοπτώσεις στα βόρεια τμήματα της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Οι εισαγωγές σόγιας για τον κορυφαίο αγοραστή ελαιούχων σπόρων, την Κίνα, υποχώρησαν σε χαμηλό πενταετίας για τους δύο πρώτους μήνες του έτους, επιβαρυνόμενες από τα χαμηλά περιθώρια σύνθλιψης και τις λιγότερες αφίξεις πλοίων κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Στη Γαλλία, οι αξιολογήσεις των χειμερινών καλλιεργειών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, με το 68% της έκτασης μαλακού σιταριού να αξιολογείται ως σε καλή ή άριστη κατάσταση έως τις 4 Μαρτίου, από 95% πριν από ένα χρόνο, ανέφερε την Παρασκευή η γεωργική υπηρεσία FranceAgriMer.

Τα ταμεία εμπορευμάτων ήταν καθαροί αγοραστές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης CBOT για το καλαμπόκι, τη σόγια, το σογιέλαιο, το σογιάλευρο και το σιτάρι την Πέμπτη, δήλωσαν οι έμποροι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις