Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, τον τελευταίο μήνα, (από αρχές Σεπτέμβρη έως σήμερα ) έχουν καταγραφεί 60 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οπoίων καταγράφηκε ένας θάνατος 44χρονης γυναικάς, ενώ ένα παιδί 2,5 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την τεκμηριωμένη πληροφόρηση του Κέντρου Δηλητηριάσεων , στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών , αλλά από αυτά, δύο είναι τα είδη ( muscaria και phalloides), που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο ΕΦΕΤ να ενημερώσουν το κοινό και ιδιαίτερα τις ομάδες πληθυσμού που ζουν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων για την απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων (και μόνο ) μανιταριών.
Επίσης παρακαλούνται οι Υγειονομικές Περιφέρειες για την ευαισθητοποίηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας και των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων αναφορικά με το θέμα υπογραμμίζοντας ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών απαραίτητη είναι η λήψη πλήρους και καλού ιστορικού. Σε περίπτωση κατανάλωσης αγρίων μανιταριών, πρέπει να γίνει προσεκτική εκτίμηση της γενικής κατάστασης και των συμπτωμάτων του ασθενή. Αν υπάρχουν συμπτώματα συμβατά με δηλητηρίαση (αρχικά συμπτώματα : εικόνα οξείας γαστρεντερίτιδας), συστήνεται άμεση επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων για την εισαγωγή των εν λόγω περιστατικών στα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ με στόχο την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και παρακολούθηση των εργαστηριακών εξετάσεων.
Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι τα αυτοφυή μανιτάρια που προκαλούν δηλητηρίαση στην Ελλάδα είναι όπως προαναφέραμε κυρίως δύο είδη:
1) τα muscaria με σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων μισή -2 ώρες μετά το γεύμα. Τα συμπτώματα είναι έμετοι, διάρροιες και χοληνεργικά συμπτώματα (εφίδρωση , σιελόρροια, βραδυκαρδία, μύση, υπόταση ) Από το είδος αυτό δεν
έχουμε σοβαρές δηλητηριάσεις με επιπλοκές,
2) τα phalloides που προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση .Τα συμπτώματα αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης δηλητηριωδών μανιταριών. Αρχικά ο ασθενής παρουσιάζει εμέτους , διάρροιες, πυρετό,ταχυκαρδία, υπόταση ,αφυδάτωση και οξέωση.
Μετά από 24-48 ώρες παρατηρείται ύφεση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και εμφάνιση διαταραχών ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας .
Αν δεν χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία 3-5 ημερες μετά από την κατανάλωση των ακατάλληλων μανιταριών η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια .
Υπενθυμίσουμε ότι η όσο το δυνατό γρηγορότερη έναρξη χορήγησης αντιδότου είναι καθοριστική για την θετική εξέλιξη του περιστατικού και για τη μείωση της θνησιμότητας.
Η χορήγηση του αντιδότου σιλλιμπινίνη αναστέλλει τη δέσμευση αματοξινών με τα ηπατοκύτταρα, για αυτό το λόγο η άμεση έναρξη της προαναφερόμενης φαρμακευτικής αγωγής προστατεύει τον ασθενή από τις διαταραχές της λειτουργίας του ήπατος καθώς και από την ηπατική ανεπάρκεια
Το αντίδοτο silibinine πρέπει να χορηγηθεί για 2-6 μέρες σε 20-50 mg/Κg /ημ.i.v. Η έναρξη ακόμη και μετά από 48 ώρες, συνοδευμένη από υποστηρικτική αγωγή σε ΜΕΘ, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καλή εξέλιξη του περιστατικού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις