Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο τρόφιμο, ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αφού μπορεί να συνοδεύσει ευχάριστα ένα χειμερινό περίπατο ή να αποτελέσει συστατικό πολλών εορταστικών συνταγών.
Τα κάστανα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς, αν και η διατροφική τους σύσταση θυμίζει περισσότερο αμυλούχο τρόφιμο, καθώς έχουν σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα.
Γενικά, παρόλο που η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με την ποικιλία, την προέλευση του καρπού και τη μέθοδο μαγειρικής επεξεργασίας, το κάστανο αποτελεί ένα τρόφιμο που παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε και ορισμένα φυτοχημικά συστατικά που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των πολυφαινολών. Μάλιστα, τα κάστανα περιλαμβάνονται στους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μαζί με τα καρύδια και τα πεκάν.
Από την άλλη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών όπως η δυσκοιλιότητα, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή και για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.
Ακόμη, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η κυτταρική σύνθεση, καθώς και ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Τέλος, τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα κάστανα είναι κυρίως μονο- και πολυακόρεστα, τα οποία συνδέονται, μεταξύ άλλων με την προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.
Όσον αφορά στο θερμιδικό τους περιεχόμενο, τα κάστανα έχουν χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, αποδίδοντας περίπου 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Ενδεικτικά, 4 ψημένα κάστανα μετρίου μεγέθους μας προμηθεύουν με περίπου 80 θερμίδες, όσο δηλαδή και μία φέτα ψωμί.
Συνεπώς, τα κάστανα μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της χειμερινής μας διατροφής, παρέχοντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αρκεί να καταναλώνονται σε «ελεγχόμενες» ποσότητες, αφού όπως συμβαίνει με όλους τους ξηρούς καρπούς, δεν είναι και πολύ δύσκολο να «ξεφύγουμε» στην ποσότητα και κατ’ επέκταση στις προσλαμβανόμενες θερμίδες.
neadiatrofis.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις