Στη σόγια και τα προϊόντα της έχουν αποδοθεί διάφορα οφέλη για την υγεία, αλλά το ότι ενδέχεται να μειώνει τη χοληστερόλη είναι ίσως το πιο ελκυστικό.
Η πεποίθηση αυτή έχει τις ρίζες της το 1999, όταν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) των ΗΠΑ επέτρεψε στις εταιρείες να αναφέρουν τον ισχυρισμό ότι 25 γραμμάρια πρωτεΐνη σόγιας την ημέρα, στα πλαίσια μιας διατροφής φτωχής σε κεκορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Η FDΑ κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αξιολογώντας μελέτες- συμπεριλαμβανομένης μίας ανάλυσης που είχε χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων και είχε δημοσιευθεί το 1995 στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (ΝΕJΜ)που έδειχναν ότι η πρωτεΐνη της σόγιας θα μπορούσε να ρίχνει τη χοληστερόλη. Ωστόσο, οι μελέτες που έκτοτε δημοσιεύθηκαν έχουν σπείρει αμφιβολίες.
Το 2006, μια συμβουλευτική επιτροπή της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) επανεξέτασε τις μελέτες της τελευταίας δεκαετίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα σόγιας δεν ασκούν ιδιαίτερη επίδραση στα επίπεδα της καλής (ΗDL) χοληστερόλης, ούτε στα τριγλυκερίδια, ενώ έχουν μικρή έως καμία ιδιότητα να ελαττώνουν την κακή (LDL) χοληστερόλη.
Τον περασμένο Αύγουστο, εξάλλου, δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (ΑJCΝ) μία μελέτη που έδειξε ότι 24 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας την ημέρα δεν ασκούν σημαντική επίδραση στα επίπεδα της LDL στους πάσχοντες από ήπια αυξημένη χοληστερόλη.
Το θέμα, όμως, παραμένει ανοιχτό, καθώς μια άλλη σειρά μελετών δείχνει ότι η σόγια μπορεί να είναι ωφέλιμη όταν συνδυάζεται με τρόφιμα με λίγα λίπη και πολλές ίνες, καθώς και με μια ομάδα συστατικών που λέγονται φυτικές στερόλες- με άλλα λόγια, με μια εν γένει υγιεινή διατροφή...
Πηγή: tanea.gr