Μόλις δυο ποτά την ημέρα μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση του αίματος στις γυναίκες, θέτοντας τες σε κίνδυνο εκδήλωσης υπέρταση, υποστηρίζουν αυστραλιανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Hypertension».
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 24 υγιείς γυναίκες και μελέτησε τις επιπτώσεις διαφόρων ποσοτήτων αλκοόλ ως προς την 24ωρη διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης του αίματος τους.
Τα νέα ευρήματα
Οι γυναίκες ήταν ηλικίας 24-49 ετών και οι περισσότερες έπιναν κρασί. Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση τους πριν την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια τις χώρισαν σε δύο ομάδες, ανάλογα με το πόσα ποτά ανέφερε κάθε μια ότι έπινε συνήθως - π.χ. υψηλή και χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Στο δείγμα είχαν συμπεριληφθεί και γυναίκες που δεν έπιναν αλκοόλ.
Η μελέτη έγινε σε τρία στάδια: τον πρώτο μήνα οι γυναίκες μπορούσαν σε καθημερινή βάση να καταναλώσουν ποσότητα κόκκινου κρασιού υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, ίση με 200 ml κάθε βράδυ ή δύο ποτήρια για όσες έπιναν λίγο, και 300 ml ή τρία ποτήρια κάθε βράδυ για όσες έπιναν πολύ.
Τον δεύτερο μήνα οι γυναίκες έπιναν την ίδια ποσότητα κάθε βράδυ αλλά αυτή τη φορά κατανάλωναν κόκκινο κρασί με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Οσες ανήκαν στην ομάδα χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ έπιναν ένα ποτήρι κάθε βράδυ, επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, ενώ όσες ανήκαν στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης έπιναν ένα ποτήρια κάθε βράδυ και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Τον τρίτο μήνα, οι συμμετέχουσες κατανάλωσαν τον ίδιο αριθμό ποτών, αλλά αυτή τη φορά το ποτό ήταν κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ.
Στο τέλος κάθε μήνα, οι εθελόντριες υποβάλλονταν σε έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης ανά μισή ώρα, κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου. Οι γυναίκες έδωσαν επίσης πληροφορίες γύρω από τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητά τους στο τέλος κάθε περιόδου μελέτης, ενώ παραχώρησαν ακόμα δείγμα αίματος για να επιβεβαιωθεί αν είχαν συμμορφωθεί ως προς την κατανάλωση αλκοόλ βάσει των οδηγιών των ερευνητών.
«Μεθυσμένα» αποτελέσματα
Πριν την έναρξη της μελέτης, οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο συστολική πίεση 110 mmHg και διαστολική 69 mmHg.
Μετά την περίοδο κατανάλωσης του κόκκινου κρασιού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η συστολική πίεση ήταν 2 mmHg υψηλότερη και 1,2 mmHg υψηλότερη η διαστολική, συγκριτικά με την περίοδο κατά την οποία κατανάλωναν κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ. Οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση ήταν πιο εμφανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά του της νύχτας. Επίσης, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ήταν ίδια κατά τη διάρκεια του μήνα κατά τον οποίο έπιναν κόκκινο κρασί με λιγότερο αλκοόλ και του μήνα κατά τον οποίο έπιναν κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υγιείς προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πίνουν δύο με τρία ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τους ίδιους, για κάθε 1 mmHg αύξησης της συστολικής πίεσης ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας αυξάνεται κατά 1%, ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα που πάσχουν ήδη από υπέρταση.
Πηγή: tovima.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις