H βιταμίνη Ε αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής. Παρά την διαδεδομένη σημασία της ανά τον κόσμο, η βιταμίνη Ε ανακαλύφθηκε μόλις το 1922. Ένα ισχυρό, λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, υπεύθυνο για την προστασία των λιπαρών μερών των κυττάρων του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Η περίσσεια ελεύθερων ριζών – που οφείλονται σε πηγές όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι ρυπογόνοι παράγοντες της ατμόσφαιρας, η ακτινοβολία UV κ.α. – προκαλεί βλάβες στα κύτταρα, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
Επίσης, η βιταμίνη Ε προστατεύει την καρδιά αναστέλλοντας τη μετατροπή χοληστερόλης στην οξειδωμένη της μορφή. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την προστασία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αποκατάσταση και ανανέωση των ιστών.
Παρά το γεγονός πως στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφόρων ειδών συμπληρώματα, ο καλύτερος τρόπος για να προσλαμβάνετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε είναι μέσω της διατροφής.
Οι ακόλουθες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε:
αμύγδαλα
αβοκάντο
αναποφλοίωτο ρύζι
ξηρά φασόλια
πράσινα λαχανικά
φουντούκια
αλεύρι βρώμης και ολικής άλεσης
σόγια
γλυκοπατάτες
ηλιόσποροι
καρύδια
φυτικό λάδι
post4life.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις