Η γυμναστική ανοίγει την όρεξη για αλκοόλ;

Λαχταράτε μία παγωμένη μπύρα ή ένα ποτήρι εκλεκτό κρασί μετά από την προπόνησή σας; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι - και φταίει ο εγκέφαλός σας γι’ αυτό.

Δύο πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η φυσική δραστηριότητα και η λαχτάρα για αλκοόλ συσχετίζονται, επειδή διεγείρουν το ίδιο σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί το 9% των εν ενεργεία, επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και το 25% των παλαίμαχων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ, όπως είχε δείξει έρευνα της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro).
 
Η πρώτη από τις μελέτες διεξήχθη από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι οποίοι ζήτησαν από 150 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 85 ετών, να καταγράφουν καθημερινά, επί 21 ημέρες, το επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας και το πόσο αλκοόλ έπιναν.

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές είχαν την τάση να πίνουν περισσότερο τις μέρες που γυμνάζονταν, ιδίως όταν η γυμναστική τους διαρκούσε περισσότερο από το συνηθισμένο.

Αυτό ίσχυε για άνδρες και γυναίκες, καθώς και για όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων που μπορεί να ωθήσουν κάποιον στο ποτό, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Health Psychology».

...και η αιτία

Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Την απάντηση ως φαίνεται βρήκε η δεύτερη μελέτη, στην οποία επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον εξέτασαν πως επηρεάζουν τον εγκέφαλο η άσκηση και η κατανάλωση αλκοόλ ξεχωριστά.

Όπως διαπίστωσαν, και τα δύο διεγείρουν το επονομαζόμενο μεσομεταιχμιακό μονοπάτι το οποίο είναι το κύκλωμα ανταμοιβής στον εγκέφαλο.

Το κύκλωμα αυτό εγγενώς ενεργοποιείται κάθε φορά που κάνουμε κάτι που ευνοεί την επιβίωση (λ.χ. άσκηση, κατανάλωση τροφής, σεξ) προκαλώντας την έκκριση ουσιών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Παρότι το αλκοόλ είναι κάτι τεχνητό, ασκεί την ίδια ακριβώς επίδραση, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Frontiers in Psychiatry».

Η μελέτη τους έδειξε ακόμα ότι τόσο η άσκηση όσο και το αλκοόλ επηρεάζουν τον υποθαλαμο-υποφυσο-επινεφριδικό άξονα - ένα κύκλωμα που αρχίζει από τον εγκέφαλο και καταλήγει στα επινεφρίδια (σ.σ. βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς) και παίζει ρόλο στον μεταβολισμό και τις αντιδράσεις μας στο στρες.

Οι επιδράσεις αυτές σημαίνουν πως άσκηση και αλκοόλ προκαλούν έντονο αίσθημα ευεξίας και γι’ αυτό σχετίζονται και μπορεί να λειτουργούν αμφίδρομα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

πηγη:tanea.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις