Το ιδανικό λαχανικό αυτής της εποχής και πανίσχυρο όπλο για τον οργανισμό είναι χωρίς αμφιβολία το μπρόκολο.
Το μπρόκολο έχει δράση αντικαρκινική, αντι-μικροβιακή, ενισχυτική του ανοσοποιητικού, δρα ευεργετικά για την καρδιά και προστατευτικά για τα μάτια. Επιπλέον αυτή την εποχή αποτελεί ιδανική πηγή βιταμίνης C.
Οφέλη για την υγεία
Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερες από 300 ερευνητικές μελέτες έχουν διεξαχθεί γύρω από αυτή την προστατευτική δράση του μπρόκολου, την θρεπτική του αξία και την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, καθώς και με τα προβλήματα μεταβολισμού στο σώμα (οξειδωτικό στρες, φλεγμονή).
- Μπρόκολο και καρκίνος: Ερευνητές από το University of California, Berkeley στην Αμερική, βρήκαν ότι η κατανάλωση μπρόκολου συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Συγκεκριμένα η μάσηση μίας ουσίας που υπάρχει στο μπρόκολο (indole-3-carbinol), τη μετατρέπει σε μία άλλη ουσία που από πολλούς επιστήμονες θεωρείται το πιο γνωστό φυσικό αμυντικό όπλο του ανθρώπου κατά του καρκίνου την 3,3’-diindolylmethane (DIM). Η ουσία αυτή έχει ήδη αποδειχθεί από προηγούμενες μελέτες ότι εμποδίζει τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων του μαστού και επίσης εμποδίζει την τεστοστερόνη, την ορμόνη που συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.
- Μπρόκολο και ανοσοποιητικό σύστημα: Επιπλέον, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Journal of Nutritional Biochemistry έρχεται να προσθέσει μία ακόμα ευεργετική δράση στη DIM. Πιο συγκεκριμένα, η ουσία αυτή ρυθμίζει την έκκριση των κυτοκινών, ορμονών που συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, οι επιστήμονες στην έρευνα βρήκαν ότι μπορεί έως και να τριπλασιαστεί η παραγωγή ουσιών που καταστρέφουν τα παθογόνα βακτήρια (και τα καρκινικά κύτταρα) με την παρουσία της DIM. Ο μηχανισμός που αφορά την άμυνα του οργανισμού είναι η ενεργοποίηση των μακροφάγων κυττάρων και η έκκριση των προαναφερόμενων ουσιών όταν το σώμα προσβληθεί από κάποιο βακτήριο. Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες παρατηρήθηκαν μετά από πρόσληψη της DIM από το στόμα και όχι μετά από έγχυση στο αίμα.
- Μπρόκολο και διαβήτης: ερευνητές αναφέρουν ότι οι ενώσεις, όπως η σουλφοραφάνη που βρίσκεται στο μπρόκολο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αγγειακής νόσου του διαβήτη (στένωση των αρτηριών).
- Μπρόκολο και αντιφλεγμονώδη οφέλη: Ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν περιορισμένες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, είναι επίσης αλήθεια ότι τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της φλεγμονώδους δραστηριότητας του οργανισμού μας. Τα 2 φλιτζάνια μπρόκολο παρέχουν περίπου 400 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (με τη μορφή του α-λινολενικού οξέος ή ALA). Επίσης το μπρόκολο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται καμπφερόλη, η οποία έχει την δυνατότητα, ειδικά στο εσωτερικό του πεπτικού μας σωλήνα, να μειώνει τον αντίκτυπο των αλλεργιών που σχετίζονται με τις αλλεργιογόνες ουσίες, με αποτέλεσμα να μπορεί να βοηθήσει μείωση του κίνδυνου μιας χρόνιας φλεγμονής.
- Μπρόκολο και πεπτικό: Το μπρόκολο, χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, βοηθά στην προστασία της υγείας του βλεννογόνου του στομάχου μας και φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η σουλφοραφάνη καταπολεμά και τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.
- Μπρόκολο και αντιοξειδωτικά: το μπρόκολο ξεχωρίζει για την διατροφική του αξία και την αντιοξειδωτική του δράση, επειδή είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη C, E, Α, λουτεϊνη, ζεαξανθίνη, β-καροτένιο, ασβέστιο, μαγγάνιο και του ψευδάργυρο. To μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, ίσως επειδή το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο.
Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Το μπρόκολο είναι πρώτο σε κατανάλωση λαχανικό σε πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και μάλιστα διαφορετικών μορφών, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα. Η πιο βασικές αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου είναι η I3C ( ινδόλη-3-καρβινόλη ) και η σουλφοραφάνη.
Το μπρόκολο ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά όπως και το κουνουπίδι και έχουν πλούσια αντιοξειδωτική σύνθεση, παρέχοντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.
-Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού: Ένας από τους λόγους που σας πίεζαν να φάτε μπρόκολο στα παιδικά σας χρόνια, είναι και η υψηλή περιεκτικότητά σου σε βιταμίνη C και συγκεκριμένα αμινοξέα, ενώ αποτελεί καλή πηγή φυσικού θείου. Έτσι αποκτά την πολύ σημαντική ιδιότητα να αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες όπως το ουρικό οξύ και κατ’ επέκταση ο οργανισμός μας προστατεύεται απέναντι σε παθήσεις που οφείλονται σε τοξίνες, όπως η αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί, το έκζεμα, η φαγούρα, η ποδάγρα κ.ο.κ.
-Θεραπεύει τις στομαχικές διαταραχές: Η δυσκοιλιότητα αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από όλες τις στομαχικές διαταραχές και η δράση του μπρόκολου έρχεται και εδώ να δώσει τη λύση, αφού την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, οι οποίες διώχνουν τις τοξίνες μακριά από τον πεπτικό σωλήνα. Συν τοις άλλοις, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του θαυματουργού αυτού λαχανικού βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών που καταναλώνουμε και βοηθούν στο να έχουμε φυσιολογική πέψη και να αποφεύγουμε τις καούρες.
-Βελτιώνει την υγεία της επιδερμίδας: Το πλήθος των βιταμινών που περιέχει το μπρόκολο, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να μην μας ωφελήσει και εξωτερικά. Η βιταμίνη C, η βήτα-καροτίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συναντάμε στο μπρόκολο, μπορούν σταδιακά να μας χαρίσουν λαμπερή επιδερμίδα, κάτι που ίσως έχετε διαπιστώσει όσοι το καταναλώνετε συστηματικά. Ακόμη, η βιταμίνη Ε στο μπρόκολο ανανεώνει τους ιστούς της επιδερμίδας χαρίζοντάς της έξτρα λάμψη και ο συνδυασμός της βιταμίνης Α και Κ με αμινοξέα, φυλλικό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μην απορήσετε αν σας… κρύψει χρόνια.
-Προλαμβάνει καρδιακά προβλήματα:Ένα από τα κύρια προβλήματα που μπορούν να βλάψουν την καρδιά μας είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Φυσικά, αν παραγγέλνετε καθημερινά σουβλάκια και πίτσες, λίγο μπρόκολο δεν πρόκειται να σας φέρει αποτελέσματα, αλλά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, οι φυτικές του ίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βήτα-καροτίνη και άλλες βιταμίνες του μπορούν να ρίξουν σταδιακά την κακή LDL χοληστερόλη, αλλά και να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας το πιο σημαντικό όργανό του σώματός μας, την καρδιά.
-Βοηθά την υγεία των ματιών: H ζεαξανθίνη, το βασικό συστατικό στο μπρόκολο, έχει αποδειχτεί πολύ ωφέλιμη για τα μάτια, ενώ η βιταμίνη Α, C, E, ο φώσφορος και η βήτα-καροτίνη που ανήκουν στα θρεπτικά συστατικά του συντελούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται από τις ακτίνες UV, συν του ότι αποτρέπουν την εμφάνιση οφθαλμολογικών προβλημάτων που προκύπτουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
-Τονώνει το ανοσοποιητικό: Βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, σελήνιο, ψευδάργυρος, φώσφορος, χαλκός… Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο συνδυασμό για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα;
-Βελτιώνει την υγεία των οστών: Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες ή θηλάζουσες μητέρες αποτελούν ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουν το μπρόκολο στη διατροφή τους, καθώς είναι πιθανό να έχουν έλλειψη ασβεστίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των οστών, των δοντιών και αργότερα σε οστεοπόρωση. Το ωφέλιμο αυτό λαχανικό, όμως, χάρη στο ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο και τον ψευδάργυρο που περιέχει, μπορεί να προλάβει το κακό και να χαρίσει γερά οστά.
-Κάνει καλό στην εγκυμοσύνη: O λόγος είναι ότι οι εγκυμονούσες χρειάζονται κάποια πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, πρωτεΐνη, βιταμίνες, σίδηρο φώσφορο, αντιοξειδωτικά κ.λπ) προκειμένου να μην αποκτήσουν ούτε οι ίδιες, ούτε το έμβρυο προβλήματα και το μπρόκολο μπορεί να τους τα παρέχει, αν καταναλώνεται συστηματικά. Ακόμη, μπορεί να τις βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα που οι περισσότερες αντιμετωπίζουν, λόγω των φυτικών ινών του.
-Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα:O βασικός σύμμαχός του σε αυτό είναι ένα μέταλλο που περιέχει που ονομάζεται χρώμιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και κατ’ επέκταση του σακχάρου στο αίμα.
-Αποτρέπει την εμφάνιση αναιμίας: Όλοι ξέρουμε ότι η αναιμία προκύπτει από την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Αυξάνοντας, λοιπόν, την πρόσληψή του μπορεί να μας απομακρύνει από το πρόβλημα και το μπρόκολο αποτελεί μια καλή πηγή του.
Μπρόκολο – Θρεπτικά στοιχεία
Το μπρόκολο περιέχει 91% νερό. Επιπλέον όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.
Τα 100γρ μπρόκολου (βρασμένου) δίνουν μόλις 30 θερμίδες και μια μεγάλη λίστα θρεπτικών συστατικών.
– Υδατάνθρακες 5 g
– Σάκχαρα 1.7 g
– Φυτικές ίνες 6.64 g
– Λίπος 0.37 g
– Πρωτεϊνη 2.82 g
– Βιταμίνη C 89.2 mg
– Ασβέστιο 47 mg
– Σίδηρος 0.73 mg
– Μαγνήσιο 21 mg
– Φώσφορος 66 mg
– Κάλιο 316 mg
– Ψευδάργυρος 0.41 mg
– Φολικό οξύ (B9) 63 mg
Για να σας χαρίσει το μπρόκολο όλα τα πολύτιμα συστατικά του χρειάζεται να είναι φρέσκο και να μην το παρακάνετε στο βράσιμο.
Με το βράσιμο χάνει το 66% των συστατικών του ενώ στον ατμό μόλις 47%.
Διαλέξτε μικρά πράσινα, μεστά κεφαλάκια μπρόκολου και απολαύστε το με όποιο τρόπο σας αρέσει, ωμό, σωτέ, στον ατμό ή στο φούρνο, με ζυμαρικά, κρέας ή απλώς σκέτο.
healthpress.gr/ Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις