Η κιρσοκήλη επηρεάζει την γονιμότητα: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η κιρσοκήλη είναι ουσιαστικά μία μορφή φλεβίτιδας η οποία ξεκινάει από το όσχεο και επηρεάζει περίπου 15 στους 100 άνδρες άνω των 40 ετών, ενώ στατιστικά εμφανίζεται συχνότερα στον αριστερό όρχι.

Ενας από τους βασικούς λόγους που η κιρσοκήλη αποτελεί μια πολυσυζητημένη πάθηση και φόβητρο για τους άνδρες, είναι γιατί τείνει να επηρεάζει σημαντικά την ανδρική γονιμότητα και την σεξουαλική δραστηριότητα, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε είναι πολύ σημαντική η άμεση και ολοκληρωμένη θεραπεία της.

Ουσιαστικά η κιρσοκήλη αυξάνει την θερμοκρασία στους όρχεις και το αίμα παλινδρομεί και στη συνέχεια συσσωρεύεται και λιμνάζει στις φλέβες που καταλήγουν στους όρχεις. Αν και ο μηχανισμός με τον οποίο η κιρσοκήλη επηρεάζει τη γονιμότητα δεν είναι απολύτως κατανοητός από τους ερευνητές η εμφάνιση κιρσοκήλης έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει την ποιότητα του σπέρματος και έτσι συνήθως η θεραπεία της κιρσοκήλης γίνεται για να βελτιώσει τη γονιμότητα των ανδρών.

Η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  • Χειρουργικά: Συνήθως με τοπική ή γενική αναισθησία. Μία μικρή τομή γίνεται στην κοιλιά κοντά στο σημείο όπου οι όρχεις ενώνονται με το κοιλιακό τοίχωμα και ο γιατρός κόβει τις φλέβες που ευθύνονται για την κιρσοκήλη, ανακουφίζοντας το οίδημα.

 

  • Διαδερμικός εμβολισμός: Η άλλη εναλλακτική είναι μια μη χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται διαδερμικός εμβολισμός και έγκειται στην εισαγωγή ενός μικρού καθετήρα μέσω μίας μεγάλης φλέβας στη βουβωνική χώρα. Ο καθετήρας προωθείται προς την κιρσοκήλη, και στη συνέχεια διοχετεύεται σε αυτήν ένα ειδικό υγρό που βοηθάει στην διάλυση της.

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η κιρσοκήλη επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα καθώς και τις αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ουρολόγου Ανδρολόγου δρ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις