Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε πιλάφι χρησιμοποιήστε καφέ ρύζι, γιατί μία νέα μελέτη δείχνει πως μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης τύπου 2 διαβήτη, σε αντίθεση με το λευκό ρύζι.
Το καφέ ρύζι είναι δημητριακό ολικής άλεσης- ουσιαστικά πρόκειται για την «πηγή» του λευκού ρυζιού που δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε επεξεργασία ώστε να αφαιρεθεί το πιτυρούχο περίβλημά του, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Το καφέ ρύζι έχει επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απ΄ ό,τι το λευκό. Με άλλα λόγια, όταν το καταναλώνουμε δεν αυξάνει απότομα και πολύ τα επίπεδα του σακχάρου (άρα και της ινσουλίνης) στο αίμα, αλλά αργά και σταθερά.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι οποίοι διαπίστωσαν πως όσοι καταναλώνουν δύο ή περισσότερες μερίδες καφέ ρύζι την εβδομάδα ο κίνδυνος να εμφανίσουν τύπου 2 διαβήτη μειώνεται 10% σε σύγκριση με όσους το τρώνε σπανιότερα από μία φορά τον μήνα. Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν συστηματικά (5 φορές την εβδομάδα ή συχνότερα) λευκό ρύζι έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τύπου 2 διαβήτη, σε σύγκριση με όσους το καταναλώνουν σπανιότερα από μία φορά τον μήνα.
Σωτήρια αντικατάσταση Αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματά τους για να δουν τι συμβαίνει όταν αντικαθιστά κάποιος το λευκό ρύζι με καφέ, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο: αντικαθιστώντας 2 μερίδες λευκό ρύζι την εβδομάδα με 2 μερίδες καφέ ρύζι, ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος διαβήτη μειώνεται κατά 16% (μια μερίδα ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι του τσαγιού βρασμένο ρύζι).
Η νέα μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 98.000 εθελοντές, δεν είναι η πρώτη που ενοχοποιεί επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το λευκό ρύζι για την ανάπτυξη τύπου 2 διαβήτη. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007 σε Κινέζες από τη Σαγκάη έδειξε ότι οι μεσήλικες γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λευκού ρυζιού και άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη απ΄ ό,τι οι συνομήλικές τους οι οποίες καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες.
Ωστόσο, «η μελέτη του Χάρβαρντ είναι μία από τις πρώτες που συγκρίνει την κατανάλωση καφέ και λευκού ρυζιού σε μια χώρα της Δύσης, όπου το ρύζι δεν αποτελεί την κυριότερη τροφή», λέει ο ερευνητής δρ Κι Σουν, από το Νοσοκομείο Βrigham and Women΄s στη Βοστώνη, το οποίο συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. «Σχεδόν όλες οι προγενέστερες, διερευνούσαν μαζί την κατανάλωση καφέ και λευκού ρυζιού».
«Η ουσία της μελέτης μας είναι ότι αποδείξαμε πως η κατανάλωση λευκού ρυζιού, ακόμα και αν είναι χαμηλή, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη» συνεχίζει ο δρ Σουν. «Πραγματικά συνιστώ σε όλους να αντικαταστή- σουν το λευκό ρύζι που τρώνε με την ίδια ποσότητα καφέ ρυζιού ή οποιουδήπο- τε άλλου δημητριακού ολικής άλεσης».
Πηγή: tanea.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις