Το ένα τρίτο των Ελλήνων, 15 ετών και πάνω, δεν καταναλώνει ημερησίως φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με στοιχεία του 2014, που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Το 62% καταναλώνει μεταξύ μιας και τεσσάρων μονάδων, ενώ μόλις το 7,8% του πληθυσμού καταναλώνει περισσότερες από πέντε μονάδες ημερησίως. Αυτή ωστόσο είναι η ενδεδειγμένη κατανάλωση, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή εκστρατεία «5 την ημέρα», η οποία βασίζεται σε σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι τα άτομα θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 400γρ. φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρωταθλητές στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποδεικνύονται οι Βρετανοί, με 33% του πληθυσμού να καταναλώνει, τουλάχιστον πέντε φρούτα και λαχανικά ημερησίως. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 14,1%.
Η μικρότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εντοπίζεται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού (65,1% και 58,6%, αντίστοιχα) δεν τα προτιμά σε ημερήσια βάση.