Ρινικό διάφραγμα: Γνωρίζοντας το σημαντικότερο οστό του προσώπου

Ακούμε συχνά για επεμβάσεις στο ρινικό διάφραγμα που κάνουν πολλές διάσημες σταρ, αλλά και καθημερινοί άνθρωποι. Πράγματι το συγκεκριμένο οστό είναι ίσως το σημαντικότερο του προσώπου μας και παίζει τεράστιο ρόλο τόσο στην εμφάνιση όσο και στην καλή υγεία του οργανισμού μας.

Τι ακριβώς είναι όμως το ρινικό διάφραγμα και γιατί μας επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό; Η εξειδικευμένη ωτορινολαρυγγολόγος Αργυρώ Κυπραίου (faceanatomy.gr), απαντάει στις πιο συνηθισμένες απορίες των ασθενών.

Πού βρίσκεται το συγκεκριμένο οστό και ποια η λειτουργία του;

Το ρινικό διάφραγμα βρίσκεται στο κέντρο της μύτης και αποτελεί το κεντρικότερο ρινικό οστό που χωρίζει τις δυο αναπνευστικές διόδους (ρουθούνια) και στηρίζει ολόκληρη τη μύτη. Επιπλέον καθώς είναι καθοριστικό και για το σχήμα της, οποιαδήποτε σημαντική ατέλεια του, μπορεί να κάνει αισθητή τη διαφορά ανάμεσα σε μία όμορφη ή μία αντιαισθητική μύτη που εν τέλει χαλάει όλη την εμφάνιση του προσώπου.

Πώς ξέρω ότι είναι στραβό;

Περίπου το 90% γεννιούνται με κάποια ατέλεια στο διάφραγμα, ωστόσο το πόσο ανεπαίσθητη ή έντονη είναι, ποικίλλει ανάλογα την περίπτωση και εξαρτάται από κληρονομικούς και άλλους παράγοντες. Όταν το πρόβλημα είναι έντονο, είναι εύκολο να το διαπιστώσετε και μόνοι σας, αφού θα παρατηρήσετε κάποιο εξόγκωμα που αλλοιώνει το φυσιολογικό σχήμα της μύτης, ενώ σε ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις το στραβό διάφραγμα προκαλεί υπνική άπνοια και έντονο ροχαλητό.

Μπορεί να διορθωθεί χωρίς προβλήματα;

Μία επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα είναι εφικτή, όσο σοβαρό κι αν σας φαίνεται το πρόβλημα εκ πρώτης όψεως, ωστόσο είναι απαραίτητο να γίνει από έναν εξειδικευμένο χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο κι όχι απλώς πλαστικό, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα αποκαταστήσει στην εντέλεια, όχι μόνο την εμφάνιση σας αλλά και την καλή λειτουργία του αναπνευστικού σας συστήματος, χωρίς να παρουσιάσει επιπλέον προβλήματα κατά την ανάρρωση ή και χρόνια μετά την επέμβαση.