“Κλειδί” η κρητική διατροφή για καλύτερη ζωή

Η επιστροφή στην Κρητική διατροφή αποτελεί μια «ουσιαστική επανάσταση», και η διαδικασία του φαγητού πρέπει να πάρει πάλι τη μορφή της «τελετής» που είχε παλιά για τους Κρητικούς, περιορίζοντας το πρόχειρο φαγητό.

Aυτά μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στη χθεσινοβραδυνή πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στα Χανιά (“Θυγατέρες της Πηνελόπης 436 – ARMONIA CHANIA  ΑΗΕΡΑ  HJ 06- KYDON CRETE”) που είχε ως βασικό θέμα το “Διατροφή και ευεξία” που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα YOUCA.

ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ “ΘΗΣΑΥΡΟΣ”

«Η Κρητική διατροφή είναι αλήθεια πως για διάφορους λόγους κοινωνικοπολιτικούς και πολιτισμικούς έχει εγκαταλειφθεί» τόνισε ο ψυχίατρος και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου κ. Αντώνης Λιοδάκης. Ο κ. Λιοδάκης παρουσίασε την μελέτη των 7 χωρών που πριν από 60 χρόνια έδειχνε ότι η Κρητική διατροφή εξασφάλιζε μικρότερο δείκτη θνησιμότητας και μικρότερο δείκτη σε καρδιοαγγειακά νοσήματα και καρκίνους σε σχέση με μια σειρά από χώρες της Δύσης και της Ανατολής.

Βάση της Κρητικής διατροφής σύμφωνα με το γιατρό «είναι το ελαιόλαδο, το κριθάρι ολικής άλεσης, τα πολλά φρούτα και λαχανικά, σε ορισμένες παράκτιες περιοχές τα αρκετά ψάρια . Τη χαρακτηρίζει επίσης το πολύ λίγο κόκκινο κρέας, η περιορισμένη ποσότητα γαλακτοκομικών και η απουσία επεξεργασμένων τροφών. Και βέβαια η κατανάλωση πολλών χόρτων και βοτάνων που ήταν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κρητικής διατροφής. Επίσης για πολιτισμικούς και θρησκευτικούς λόγους οι νηστείες που έκαναν οι Κρητικοί και τηρούνταν για 180-200 μέρες ήταν από μόνο του μια διατροφική δύναμη. Τέλος ο Κρητικός παλαιότερα είχε μέσο όρο περπάτημα τα 13,5 χιλ. ! Σήμερα αυτό έχει περιοριστεί στα 800 μέτρα! » είπε ο γιατρός.

ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Στη συνέχεια στάθηκε στο δυτικό και στον αστικό τρόπο ζωής που «έχουν διεισδύσει παντού και έχουν ανατρέψει, έχουν αλλοιώσει το νόημα, το περιεχόμενο την ουσία αλλά και τον τρόπο ζωής των Κρητικών. Επομένως έχουμε καθήκον και στοίχημα να ανατρέψουμε όλα αυτά τα δυσμενή στοιχειά, τις κατακλυσμιαίες επιρροές του δυτικού τρόπου ζωής. Όσο δεν το κάνουμε ο μέσος όρος ηλικίας θα πέφτει, θα αυξάνονται τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, οι καρκίνοι και τα ψυχικά νοσήματα. Η άσκηση και η Κρητική διατροφή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ποιότητα ζωής χωρίς αρρώστιες, ειδικά καρδιοαγγειακά, εγκεφαλικά, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνους . Επομένως το στοίχημα παίζεται στο να συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που είχαμε και χάσαμε!».

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ  ΣΤΟ… ΠΙΑΤΟ

Στη συνέχεια η κ. Αναστασία Καστανάκη, Ψυχολόγος, Διδάκτωρας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε με θέμα “Ψυχολογία και Διατροφή”. «Πολλές φορές χρησιμοποιούμε την τροφή όχι για τη βιολογική μας ανάγκη αλλά κυρίως όταν έχουμε άγχος, κατάθλιψη, όταν έχουμε μια απώλεια, όταν έχουμε λαθεμένα πρότυπα συμπεριφοράς από την παιδική μας ηλικία κα. Έτσι οδηγούμαστε σε υπερφαγείες ή και σε περιστατικά νευρικής ανορεξίας και άλλες διατροφολογικές διαταραχές. Η παχυσαρκία είναι μια μορφή διαταραγμένης σχέσης με την τροφή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε θέματα ρύθμισης της πείνας και του κορεσμού αναφέρθηκε η κ. Ασημένια Καρδαμάκη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Τόνισε χαρακτηριστικά της σημασίας διατήρησης των αρχών της ισορροπημένης διατροφής που βασίζονται όπως είπε στο «να μην αφαιρούμε ολόκληρες διατροφικές ομάδες από το φαγητό μας. Πρέπει να τρώμε από όλα σε κατάλληλη ποσότητα και να έχουμε τακτά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όχι πολλές ώρες άδειο στομάχι».

«Με αυτές τις εκδηλώσεις θέλουμε να ενημερωθεί ο κόσμος για θέματα υγιεινής διατροφής και πως αυτά συμβάλουν στη σωματική -ψυχική ευεξία » είπε η κ. Ευγενία Κανελοπούλου πρόεδρος του τμήματος “Αρμονία των Θυγατέρων της Πηνελόπης” , ενώ ο Γιώργος Πλοκαμάκης εκ μέρους της AHEPA επισήμανε πως η εκδήλωση είναι ενταγμένη στις προσπάθειες που κάνει η Ομογένεια και οι οργανώσεις της «για ότι καλύτερο για την πατρίδα και τα παιδιά μας». Τα κέρδη τις εκδηλώσεις προσφέρθηκαν στο παράρτημα Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα