Το ελαιόλαδο σταματά την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Μία σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη που αναμένεται να δώσει ώθηση στο ελληνικό ελαιόλαδο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας με επικεφαλής την καθηγήτρια Amal Kaddoumi κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας ειδικά επιλεγμένο ελληνικό ελαιόλαδο στη διατροφή τους. Για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι το λάδι από ελιές – αυτό που περιέχει ελαιοκανθάλη – μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο όχι μέσω σκευασμάτων αλλά μέσω της διατροφής. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη άλλη έρευνα αυτή τη φορά σε ανθρώπους, η οποία όταν τελειώσει θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να ονομαστεί το ελαιόλαδο ως «ιατρικό τρόφιμο»,

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την Κέρκυρα διότι το δείγμα που χρησιμοποίησαν οι αμερικάνοι ερευνητές ήταν παραγωγής της οικογένειας Δαφνή από τον Αγιο Ματθαίο. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη, ο οποίος έστειλε το δείγμα στις ΗΠΑ ως συνεργαζόμενος με το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο, το λάδι για να διατηρήσει την ελαιοκανθάλη πρέπει να προέρχεται από την κατάλληλη ποικιλία ελιάς, να είναι μαδητό και αγουρόλαδο και να έχει υποστεί ψυχρή σύνθλιψη. Η λιανολιά της Κέρκυρας από την οποία προέρχεται και το δείγμα που εστάλη στην Αμερική έχει αποδειχθεί ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και συγκεκριμένα στην ελαιοκανθάλη.

Όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο λάδι είχε γίνει διεθνώς γνωστό το 2016, όταν βραβεύθηκε με το χρυσό βραβείο Olympia Health and Nutrition Award, στον διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους καθηγητές του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη και Ελένη Μέλλιου και είχε διακριθεί ανάμεσα σε 565 υποψηφιότητες από οκτώ χώρες χάρη στην πολύ υψηλή του περιεκτικότητα στην «θαυματουργή» ελαιοκανθάλη – σε επίπεδα που προσέγγιζαν το 1 γραμμάριο ανά κιλό ελαιολάδουΜία σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη που αναμένεται να δώσει ώθηση στο ελληνικό ελαιόλαδο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας με επικεφαλής την καθηγήτρια Amal Kaddoumi κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας ειδικά επιλεγμένο ελληνικό ελαιόλαδο στη διατροφή τους. Για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι το λάδι από ελιές – αυτό που περιέχει ελαιοκανθάλη – μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο όχι μέσω σκευασμάτων αλλά μέσω της διατροφής. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη άλλη έρευνα αυτή τη φορά σε ανθρώπους, η οποία όταν τελειώσει θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να ονομαστεί το ελαιόλαδο ως «ιατρικό τρόφιμο».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις