Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρως με τη φλούδα

Είναι γνωστό ότι πολλά από τα ωφέλιμα συστατικά των φρούτων και των λαχανικών βρίσκονται κυρίως στη φλούδα τους. Διάφορα αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία συγκεντρώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στο εξωτερικό των καρπών, από ότι στο εσωτερικό τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η φλούδα διαθέτει το 33% των φυτικών ινών, αλλά και 328 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, σε σχέση με την σάρκα των φρούτων και των λαχανικών, επομένως το ξεφλούδισμα τους δυστυχώς αφαιρεί τις παραπάνω ουσίες στις οποίες στηρίζεται η βελτίωση της υγείας του οργανισμού.

Διάβασε παρακάτω αναλυτικά ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνεις με την φλούδα και σταμάτα να τα καθαρίζεις από εδώ και πέρα.

Φρούτα

Ροδάκινα

 

Περιέχουν ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία που υπάρχουν στη φύση, το χλωρογενικό οξύ, το οποίο προλαμβάνει την αύξηση του βάρους του σώματος, την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, η κατανάλωση μόνο της σάρκας του ροδάκινου μειώνει την λήψη αντιοξειδωτικών κατά 13-48%.

Δαμάσκηνα

 

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ διαθέτουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και βιταμίνη C που μειώνει την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών ενισχύοντας έτσι την υγεία των κυττάρων.

Μήλα

 

Η φλούδα τους περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και κουερσετίνη. Πιο αναλυτικά, η κουερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς και βοηθά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Ακτινίδια

 

Η φλούδα τους είναι γεμάτη βιταμίνη C και μπορεί είναι φαγωθεί κανονικά. Η κατανάλωσή της τριπλασιάζει την ποσότητα φυτικών ινών που λαμβάνει ο οργανισμός.

Βερίκοκα

 

Η φλούδα τους έχει μεγάλα ποσοστά πηκτίνης, βήτα-καροτένιο, βιταμίνες Α, C και Ε, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από παθήσεις της καρδιάς.

Λαχανικά

Αγγούρι

 

Η φλούδα του είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, κάλιο, θρεπτικά συστατικά και βήτα-καροτένιο. Φαίνεται ότι η κατανάλωση του αγγουριού με την φλούδα βελτιώνει την υγεία των οστών και την όραση, προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων και τη δυσκοιλιότητα.

Μελιτζάνα

 

Το εσωτερικό της αποτελείται από 92% νερό, ενώ όλα τα θρεπτικά συστατικά της, φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και μαγνήσιο βρίσκονται στη φλούδα.

Κολοκύθι

 

Όπως η μελιτζάνα, έτσι και το κολοκύθι, περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά του στην φλούδα, καθώς η περιεκτικότητα του σε νερό ανέρχεται σε 95%.

Πατάτα

 

Η φλούδα της περιέχει φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνη C, κάλιο και φολικό οξύ. Αντί να απομακρύνετε την φλούδα πριν το μαγείρεμα, καθάρισε την με μια βούρτσα πλυσίματος λαχανικών και χρησιμοποίησε την ολόκληρη.

Πηγή: e-radio.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις