Η επιστημονική διάσταση της πρωτεΐνης:
Οι πρωτεΐνες αποτελούν σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυδιάστατα μακρομόρια. Τόσο ως προς τη μορφή, όσο ως προς τη λειτουργία τους.
Οι πρωτεΐνες αποτελούν είτε δομικά συστατικά των μεμβρανών του κυττάρου, είτε συνεργούν σε κάποια συγκεκριμένη λειτουργία, όπως η δημιουργία πρωτεϊνικών συμπλοκών.
Αποτελούν μεγάλα σύνθετα βιομόρια, με μοριακό βάρος από 10.000 μέχρι πάνω από 1 εκατομμύριο, αποτελούμενα από αμινοξέα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με πεπτιδικούς δεσμούς σχηματίζοντας μια γραμμική αλυσίδα, καλούμενη αλυσίδα πολυπεπτιδίων. Όλες οι πρωτεΐνες περιέχουν άνθρακα, οξυγόνο και άζωτο και οι περισσότερες εξ αυτών και θείο και υδρογόνο αφού τα αμινοξέα περιέχονται από αυτό.
Η ακολουθία αμινοξέων σε μια πρωτεΐνη καθορίζεται από ένα γονίδιο και κωδικοποιείται κατά τον γενετικό κώδικα DNA. Παρόλο που ο γενετικός κώδικας κωδικοποιεί 20 αμινοξέα, τα αμινοξέα που συνιστούν την πρωτεΐνη συχνά υφίστανται χημικές αλλαγές κατά τη μετα-μεταγραφική τροποποίηση: προτού η πρωτεΐνη να μπορέσει να λειτουργήσει είτε στο κύτταρο, είτε ως τμήμα των μηχανισμών ελέγχου.
Έχουμε όντως ανάγκη τη πρωτεΐνη;
Αρκετός κόσμος αναρωτιέται συχνά αν όντως ο οργανισμός έχει τόσο ανάγκη τη πρωτείνη; Τελικώς, σε τι μας βοηθάει και τη μας δίνει; Πρωτίστως, μας δίνει ενέργεια, ενώ παράλληλα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναδόμηση οστών και μυών. Παράλληλα βοηθάει στον σχηματισμό και την ανάπλαση των κυττάρων.
Σε ποιες τροφές την βρίσκουμε;
Στη προσπάθεια μας λοιπόν να αυξήσουμε τη πρωτεΐνη στον οργανισμό μας, οφείλουμε να κάνουμε μία λίστα από τροφές που θα μας βοηθήσουν. Ποιες είναι αυτές;
1) στήθος κοτόπουλου
2) αυγό
3) ψάρι
4) γαρίδες
5) καβουρόψιχα
6) κιμάς ή κεμπάπ σόγιας
7) φασόλια
8) γιαούρτι
9) άπαχο μοσχάρ
10) cottage cheese
Ποια είναι τα σημάδια που μας δείχνουν πως ο οργανισμός μας έχει έλλειμμα πρωτεΐνης;
Σε πρώτο βαθμό, ειδικότερα στους άνδρες που αθλούνται και γυμνάζονται, ένδειξη αποτελεί η απώλεια βάρους, όπως επίσης και η ‘’χαλάρωση’’ της μυϊκής δύναμης. Συγχρόνως, κριτήριο αποτελεί πολλές φορές και το υψηλό αίσθημα κόπωσης και κούρασης. Φυσικά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την κατανάλωση πρωτεΐνης. Εντούτοις, οι αυστηρά χορτοφάγοι και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια της έλλειψής της, τα οποία περιλαμβάνουν την πρόσφατη απώλεια βάρους, τη μυϊκή κόπωση και τη μείωση της δύναμης και της αντοχής.
Πρωτεΐνη όγκου για όσους γυμνάζονται
Αρκετοί άνδρες που γυμνάζονται αλλά και γυναίκες ορισμένες φορές, εξαιτίας του καθημερινού φόρτου εργασίας, δεν έχουν τη δυνατότητα να τρώνε σωστά. Επομένως ο στόχος τους για μυική ενδυνάμωση, μένει πίσω.
Σε αυτή λοιπόν τη συνθήκη, έρχεται να δώσει λύση η πρωτεΐνη όγκου. Μία αμφιλεγόμενη από αρκετούς λύση, η οποία όμως πλέον είναι αρκετά δημοφιλής.
Όπως φυσικά γίνεται και με τις απλές πρωτεΐνες, οι πρωτεΐνες όγκου δεν έχει μαγικές ιδιότητες να προσθέσει μέγεθος στα πόδια σας ή στα χέρια σας σε μια νύχτα, αλλά το επιτυγχάνει σε βάθος χρονικού ορίζονται. Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο βρίσκονται στην θρεπτική τους αξία. Σε μια πρωτεΐνη περιέχονται 100-150 θερμίδες και 20-30 γρ. πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη όγκου διατίθεται σε αρκετές επιλογές. Υπάρχουν εκδόσεις με 400 θερμίδες ανά μερίδα αλλά και εκδόσεις με πάνω από 1000 θερμίδες για εκείνους που καταναλώνουν 4000-5000 θερμίδες ανά ημέρα.
Η πρωτεΐνη όγκου περιέχει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες και είναι εξαιρετικά λειτουργική. Για παράδειγμα, είναι ιδανικές για μετά την προπόνηση γιατι περιέχουν και γρήγορους υδατάνθρακες. Επίσης, κάποιες περιέχουν κρεατίνη, η οποία απορροφάται ταχύτερα σε συνδυασμό με τους γρήγορους υδατάνθρακες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις