Όπως επισήμανε ο κ. Γκουτέρες, περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν στα πρόθυρα της πείνας μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς και σημειώνει ότι «αυτοί θα προστεθούν στους 690 εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη δεν διαθέτουν χρήματα για να τραφούν». Την ίδια στιγμή, πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τα μέσα για μία υγιεινή διατροφή, προσθέτει.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας παρατηρεί ότι η πανδημία έχει εντείνει περαιτέρω τη διατροφική ανασφάλεια σε επίπεδο που δεν είχαμε δει για δεκαετίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι καθώς «γιορτάζουμε την 75ή επέτειο της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών και τα Τρόφιμα για τη Γεωργία, χρειάζεται να αυξήσουμε τις προσπάθειες για την υλοποίηση του οράματος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης». Αυτό σημαίνει, όπως υπογραμμίζει, ένα μέλλον όπου όλοι, παντού, θα έχουν πρόσβαση στη διατροφή που χρειάζονται.
Ειδικότερα, τονίζει την ανάγκη «να κάνουμε τα συστήματα διατροφής πιο ανθεκτικά στην επιθετικότητα του κλίματος» και διαμηνύει ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε βιώσιμη και υγιεινή διατροφή για όλους και να ελαχιστοποιήσουμε τη σπατάλη τροφίμων». Χρειαζόμαστε συστήματα διατροφής που προσφέρουν αξιοπρεπή, ασφαλή νοικοκυριά για τους εργαζόμενους, αναφέρει περαιτέρω και σημειώνει ότι «έχουμε την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα πιο ανθεκτικό, δίκαιο και βιώσιμο κόσμο».
Διαβεβαιώνει ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα μέλλον όπου όλοι, παντού, έχουν πρόσβαση στη διατροφή που χρειάζονται, και κάθε μέρα.
Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει πως το φετινό βραβείο Nόμπελ Ειρήνης στο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην τροφή και την κοινή μας επιδίωξη για μηδενική πείνα και ανακοινώνει πως του χρόνου θα συγκαλέσει τη Σύνοδο Κορυφής για τα Συστήματα Διατροφής, «με στόχο να εμπνεύσουμε τη δράση προς αυτό το όραμα».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις