Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μπήκε στο μακροχρόνιο ζήτημα της σήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα, παρουσιάζοντας ένα νέο εργαλείο για να βοηθήσει τους υπεύθυνους επιχειρήσεων να αποφασίσουν πότε θα εφαρμόσουν την ημερομηνία «χρήση έως» ή «καλύτερα πριν» στα προϊόντα τους.
Το νέο εργαλείο προορίζεται για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια διαδικασία επανεξέτασης της σήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα που έχει χωρίσει τα κράτη μέλη στο παρελθόν.
Λόγω της αυξημένης εστίασης στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στην ΕΕ, το εργαλείο στοχεύει να βοηθήσει τους παραγωγούς τροφίμων να χρησιμοποιήσουν τις δύο κύριες κατηγορίες επισήμανσης ημερομηνίας τροφίμων, «χρήση από» και «καλύτερα πριν», με τον πιο κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο.
Αν και φαινομενικά παρόμοια, η ημερομηνία «χρήση έως» στα τρόφιμα αφορά την ασφάλεια, που σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν πρέπει να τρώγονται μετά από αυτήν την ημερομηνία, ανεξάρτητα από την εμφάνιση, ενώ το «καλύτερο πριν» αναφέρεται στην ποιότητα, που σημαίνει ότι τα τρόφιμα είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση μετά από αυτήν την ημερομηνία αλλά μπορεί να μην είναι το καλύτερο.
Η παρανόηση και η κατάχρηση της σήμανσης ημερομηνίας οδηγούν σε σημαντική ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων, όπως περιγράφεται στην εμβληματική πολιτική τροφίμων της ΕΕ, τη στρατηγική Farm to Fork (F2F), στην οποία τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν βασικό θέμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι έως και το 10% των 88 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων τροφίμων που παράγονται ετησίως στην ΕΕ συνδέεται με τη σήμανση ημερομηνίας στα προϊόντα.
Ώθηση με Farm to Fork
Στο πλαίσιο του F2F, ο εκτελεστικός υπάλληλος της ΕΕ αναμένεται να διερευνήσει τον πιθανό αντίκτυπο των προτύπων μάρκετινγκ σχετικά με τη σήμανση ημερομηνίας «χρήση έως / καλύτερα πριν».
Πριν από την έναρξη της στρατηγικής, η ολλανδική κυβέρνηση πρότεινε την επέκταση του καταλόγου των προϊόντων που δεν χρειάζονται σήμανση ημερομηνίας, καθώς δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων τροφίμων.
Το 2014, έγινε μια πρώτη προσπάθεια από έναν συνασπισμό κρατών μελών με επικεφαλής τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία για την παροχή εξαιρέσεων στην ένδειξη της ημερομηνίας λήξης για προϊόντα που μπορούν να αποθηκευτούν για μεγαλύτερες περιόδους.
Αν και υποστηρίχθηκε από την Αυστρία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία, η στάση που θα είχε εξαφανίσει την «καλύτερη πριν» αμφισβητήθηκε έντονα από μια άλλη ομάδα χωρών με επικεφαλής την Ιταλία.
Εκείνη την εποχή, η ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η λύση για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων δεν ήταν να συζητήσουμε μόνο το ζήτημα της ετικέτας και ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι εξίσου σημαντική με την ασφάλειά τους.
Στη Γαλλία, ένας συνασπισμός εταιρειών τροφίμων ζήτησε πρόσφατα νέα μέτρα για να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ της χρήσης έως και των καλύτερων πριν από τις ημερομηνίες, επισημαίνοντας ότι το «καλύτερο πριν» πρέπει να χρησιμοποιείται λιγότερο, εκτός από την περίπτωση πολύ ευπαθών τροφίμων και τη «χρήση πρέπει να αναφέρεται πάντα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται σε αυτόν τον πλανήτη είναι σπατάλη, καθιστώντας το σημαντικό περιβαλλοντικό, καθώς και κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα.
Το εργαλείο της EFSA
Το εργαλείο EFSA είναι δομημένο ως δέντρο αποφάσεων με μια σειρά από ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων για να τους βοηθήσουν να αποφασίσουν εάν απαιτείται ημερομηνία «χρήση έως» ή «καλύτερη πριν».
Οι ερωτήσεις κυμαίνονται από το κατά πόσον οι απαιτήσεις σήμανσης ημερομηνίας για μια κατηγορία τροφίμων ρυθμίζονται ήδη από τη νομοθεσία, εάν ένα προϊόν υποβάλλεται σε επεξεργασία για την εξάλειψη των κινδύνων, και εάν το χειρίζεται ξανά πριν από τη συσκευασία, τα χαρακτηριστικά του και τις συνθήκες αποθήκευσης.
Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων για να ορίσουν μια ημερομηνία λήξης.
Αυτό περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένα τρόφιμο παραμένει ασφαλές ή / και κατάλληλης ποιότητας για κατανάλωση ενώ η συσκευασία είναι ανέπαφη και αποθηκεύεται σύμφωνα με τις οδηγίες.
«Οι σαφείς και σωστές πληροφορίες σχετικά με τη συσκευασία και η καλύτερη κατανόηση και χρήση της σήμανσης ημερομηνιών στα τρόφιμα από όλους τους παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στην ΕΕ, ενώ συνεχίζει να διασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων», δήλωσε ο Κώστας Κουτσουμάνης, πρόεδρος της επιτροπής βιολογικών κινδύνων της EFSA.
Το πάνελ είναι επίσης έτοιμο να δημοσιεύσει άλλη γνώμη σχετικά με αυτό το θέμα το 2021, η οποία θα επικεντρωθεί στις πληροφορίες που δίνονται στους καταναλωτές σχετικά με τις συνθήκες αποθήκευσης, τις προθεσμίες κατανάλωσης μετά το άνοιγμα και τις πρακτικές απόψυξης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις