Μια γενετικά τροποποιημένη ράτσα χοίρων, από τους οποίους απουσιάζει μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, έλαβε άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Το κρέας των «μεταλλαγμένων» χοίρων μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα που πάσχουν από αλλεργία στην γαλακτόζη-α-1,3-γαλακτόζη, ή alpha-gal, ένα σάκχαρο που υπάρχει στην επιφάνεια των ζωικών κυττάρων.
Επιπλέον, οι γενετικά τροποποιημένοι χοίροι θα δίνουν ιστούς και όργανα για μεταμόσχευση σε αλλεργικούς ασθενείς, ανακοίνωσε η FDA.
«Η πρώτη έγκριση ζωϊκού βιοτεχνολογικού προϊόντος, τόσο ως τροφίμου όσο και ως δυνητικής πηγής βιοϊατρικών υλικών, αποτελεί σημαντικό ορόσημο επιστημονικής καινοτομίας» σχολίασε ο Στίβεν Χαν, επίτροπος της FDA.
Τα «μεταλλαγμένα» γουρούνια με την ονομασία GalSafe αναπτύχθηκαν από την Revivicor, θυγατρική της United Therapeutics. Η Revivicor συνδέεται με τους Βρεανούς ερευνητές που δημιούργησαν το 1996 το πρόβατο Ντόλι, τον πρώτο κλώνο θηλαστικού.
Μοσχεύματα δέρματος από τους χοίρους GalSafe πρόκειται τώρα να χρησιμοποιηθούν στη Φάση 1 κλινικής μελέτης που σχεδιάζει η εταιρεία Xenotherapeutics για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων σε ασθενείς με αλλεργία alpha-gal. Συνολικά έξι ασθενείς προγραμματίζεται να εγγραφούν για τη δοκιμή στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.
Από τα γενετικά τροποποιημένα γουρούνια είναι επίσης δυνατό να απομονωθούν καρδιακές βαλβίδες και η αντιπηκτική ουσία ηπαρίνη.
Τα περισσότερα κρούσματα αλλεργίας alpha-gal στις ΗΠΑ οφείλονται στο δάγκωμα του τσιμπουριού Amblyomma americanum, το οποίο εκκρίνει το αλλεργιογόνο στο σάλιο του. Ένα και μόνο δήγμα αρκεί για να προκαλέσει σοβαρή αλλεργία στο κόκκινο κρέας, αν και τα κρούσματα είναι σχετικά σπάνια.
Οι χοίροι GalSafe είναι ένα από τα ελάχιστα τροποποιημένα ζώα που έχουν αδειοδοτηθεί στις ΗΠΑ.
Μόνο ένα ακόμα «μεταλλαγμένο» ζώο, μια ποικιλία σολομού που αναπτύσσεται ταχύτερα από τα άγρια ψάρια, έχει λάβει άδεια για χρήση ως τρόφιμο.
Περισσότερες άδειες έχουν δοθεί για γενετικά τροποποιημένα ζώα που δίνουν φαρμακευτικά προϊόντα. Ένα αντιθρομβωτικό που παράγεται στο γάλα «μεταλλαγμένης» κατσίκας χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση μιας σπάνιας νόσου, της κληρονομικής ανεπάρκειας αβτιθρομβίνης, ενώ από τα αβγά γενετικά τροποποιημένων κοτόπουλων απομονώνεται το φάρμακο Kanuma για μια σπάνια μεταβολική διαταραχή.
Από το γάλα γενετικά τροποποιημένων κουνελιών, τέλος, παράγεται το φάρμακο Sevenfact για την αντιμετώπιση μιας μορφής αιμορροφιλίας.
Πηγή: in.gr