Βιολογικό Ρολόι: Πως θα μείνουμε νέοι

 

 

 

 

 

Αν το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι εκφράζει το διακαή πόθο να μείνουμε για πάντα νέοι, διαχρονικό μένει το ερώτημα πως θα τα καταφέρουμε;


Ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Κι αν  οι αντιγηραντικές αλοιφές, τα μπότοξ, τα βότανα και κάθε τι έχει μπει τουλάχιστον ως λέξη στη ζωή μας, επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανοίγει το δρόμο για να δείξει πως λειτουργεί το βιολογικό ρολόι του καθενός και δείχνει, αν και πότε θα γεράσει ή όχι.
Πρόκειται για μακροχρόνια μελέτη του Στιβ Χόρβαθ, καθηγητή Ανθρώπινης Γενετικής στη Σχολή Ιατρικής Ντέιβιντ Τζέφεν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και καθηγητή Βιοστατιστικής στη Σχολή Φίλντινγκ της Δημόσιας Υγείας αποκαλύπτει ως ένα βαθμό πως λειτουργεί το βιολογικό ρολόι στο γονιδίωμά μας.
Τα πορίσματα της έρευνας,  δημοσιεύτηκαν στις 21 Οκτωβρίου στο έγκυρο περιοδικό «Βιολογία Γονιδιώματος» και θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την αντιγήρανση προς όφελος των πασχόντων από καρκίνο,  μέσα από την έρευνα για τα βλαστοκύτταρα.
Οι προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τον καρκίνο με το σάλιο, τις ορμόνες και τα τελομερή. Η νέα έρευνα αντίστοιχα κοίταξε να μετρήσει την ανθρώπινη ηλικία σε διαφορετικά ανθρώπινα όργανα, ιστούς και κυτταρικούς τύπους.

Ο Χόρβαθ  πήρε 8.000 δείγματα από 51 είδη των ιστών των κυττάρων, ώστε να δείξει πως η ηλικία επηρεάζει τα επίπεδα μεθυλίωσης στο DNA.  Στη μακρόχρονη μελέτη επικεντρώθηκε στη φυσική διαδικασία που ονομάζεται μεθυλίωση μια χημική δηλαδή τροποποίηση ενός από τα τέσσερα δομικά στοιχεία που παρουσιάζει το DNA μας.
"Ο στόχος μου στην επινόηση αυτή την ηλικία-εργαλείο πρόβλεψης είναι να βοηθήσουμε τους επιστήμονες να βελτιώσουν την κατανόησή τους για το τι επιταχύνει και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του ανθρώπου", δηλώνει τώρα ο Χόρβαθ. Κι, όπως διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις γήρανσης ξεκινούν από τους ιστούς μαστού.