Των ΗΛΙΑ και ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΝΑΣΤΟΥ, γαστρεντερολόγων
Ένα τυπικό μοντέλο μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα λαχανικά συνοδεύουν κάθε γεύμα ενώ τα όσπρια καταναλώνονται δύο με τρεις φορές εβδομαδιαίως. Τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα προβλέπεται και η κατανάλωση λευκού κρέατος(ψάρι και κοτόπουλο) ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος περιορίζεται λίγες φορές το μήνα. Κατά προτίμηση το κόκκινο κρέας δεν πρέπει να είναι επεξεργασμένο (δηλαδή μπέικον, αλλαντικά, λουκάνικα) και πρέπει να καταναλώνεται το δυνατόν χωρίς λίπος.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, όταν είναι χαμηλά σε λιπαρά, ενώ η κατανάλωση αυγών πρέπει να περιορίζεται στα τρία με τέσσερα την εβδομάδα. Η κατανάλωση μαργαρίνης και ζωικού βουτύρου είναι πολύ περιορισμένη στη μεσογειακή δίαιτα και αντικαθίσταται από ελειόλαδο το οποίο πρέπει να καταναλώνεται επί το πλείστον ωμό. Τέλος η κατανάλωση κόκκινου κρασιού αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής, αλλά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε καθημερινή βάση τα 150mL για τις γυναίκες και τα 300mL για τους άνδρες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά δρουν προστατευτικά στο παχύ έντερο προφυλάσσοντας έναντι του καρκίνου. Η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών αποδίδεται στην παρουσία βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων που προστατεύουν από την κυτταρική βλάβη που οδηγεί σε καρκινογένεση. Μια άλλη θεωρία αποδίδει την προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών στις φυτικές ίνες, έναντι της ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την ταχύτερη κένωση του εντέρου (καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα) και με τον τρόπο αυτό οι δυνητικά βλαπτικές ουσίες απομακρύνονται συντομότερα από τον αυλό του εντέρου και έτσι το έντερο εκτίθεται λιγότερο στην βλαπτική τους επίδραση.