Ζάχαρη: Ένα προϊόν που "λανθασμένα" έχει μπει στο "στόχαστρο"

Η μέτρια κατανάλωση δεν σχετίζεται με την αύξηση των χρόνιων ασθενειών

Τα τελευταία χρόνια η ζάχαρη έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από ορισμένες ομάδες, ωστόσο, είναι απαραίτητη μια ισορροπημένη προσέγγιση, καθώς η μέτρια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι συμβατή με την υγιεινή διατροφή και να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία.
    
Η ζάχαρη απαραίτητη πηγή ενέργειας

Η ζάχαρη και συγκεκριμένα η γλυκόζη, είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας. Κάθε κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί γλυκόζη για να εκτελέσει βιολογικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με άρθρο του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Βιοτενχολογίας (NCBI), η γλυκόζη είναι κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, ο οποίος καταναλώνει περίπου 20% της συνολικής ενέργειας του ανθρώπινου σώματος. Χωρίς την επαρκή ποσότητα γλυκόζης, επηρεάζεται η γνωστική απόδοση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες συγκέντρωσης και πνευματική κόπωση. 

Η άνοδος των διατροφών που προάγουν τη μείωση των υδατανθράκων έχει οδηγήσει στη δαιμονοποίηση της ζάχαρης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν είναι μόνο η ζάχαρη που συμβάλει σε προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης Τύπου 2. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας δείχνει ότι γενική περίσσια θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι πιο καθαριστική παράγοντες για την κακή υγεία, από την ίδια την ζάχαρη.

Για τους αθλητές και τα σωματικά δραστήρια άτομα η ζάχαρη είναι μία γρήγορη πηγή ενέργειας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Journal of Applied Physiology δείχνει οτι τα αθλητικά ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση και την αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση. 

Η γλυκόζη είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση των επιπέδων γλυκογόνου των μυών τα οποία με τη σειρά τους υποστηρίζουν την απόδοση σε παραταμένες δραστηριότητες.

Προτεινόμενες ποσότητες

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης πρόσφατων σακχάρων σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόληψης. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 50 γραμμάρια την ημέρα σε μία δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Η επιτραπέζια ζάχαρη αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη, δύο μονοσαχαρίτες που το σώμα μεταβολίζει αποτελεσματικά.

Η σαλχαρόζη βρίσκεται επίσης σε φρούτα και λαχανικά όπως συνδυάζεται με φυτικές ίνες βιταμίνες και μέταλλα παρέχοντας ένα πιο υγιεινό πλαίσιο διατροφής.

Επιπλέον μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Advanced in Nutrition αναλύει το αντίκτυπο της ζάχαρης στην υγεία και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση δεν σχετίζεται με σημαντική αύξηση των χρόνιων ασθενειών όταν διατηρείς ένα ενεργό τρόπος ζωής.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ζάχαρη δεν είναι εχθρό καταναλώνεται με μέτρο η ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και άλλων θρεπτικών συστατικών καθώς και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητα για την καλή διατήρηση της υγείας.