Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον ελληνικό εξαγωγικό τομέα μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων. Ανάμεσα στα προϊόντα που πλήττονται βρίσκεται και η ελληνική επιτραπέζια ελιά – το σημαντικότερο αγροτικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας προς την αμερικανική αγορά.
Με εξαγωγές αξίας 214 εκατ. ευρώ προς τις ΗΠΑ – που αντιπροσωπεύουν το 28% των συνολικών εξαγωγών του προϊόντος – η επιτραπέζια ελιά διατρέχει πλέον άμεσο κίνδυνο απώλειας σημαντικού μεριδίου αγοράς. Η ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς) προχώρησε στη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 12 Απριλίου 2025 στα Καμένα Βούρλα.
Στόχος της συνέλευσης ήταν η εκτίμηση των συνεπειών των νέων μέτρων στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και η διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, των θέσεων εργασίας, αλλά και των παραγωγών που συντηρούν τον κλάδο.
Κατά τις εργασίες της συνέλευσης αναδείχθηκαν κρίσιμα προβλήματα που εντείνουν τις πιέσεις στον τομέα:
• Η έντονη υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου λειτουργεί ως έμμεσος πρόσθετος δασμός, αυξάνοντας το κόστος των ελληνικών προϊόντων.
• Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, γεγονός που ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση για εισαγόμενα είδη διατροφής όπως οι επιτραπέζιες ελιές.
• Η εντεινόμενη παγκόσμια ύφεση, απόρροια της εμπορικής αβεβαιότητας, προκαλεί συστημικές επιπτώσεις και σε άλλες αγορές εκτός ΗΠΑ.
Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία, τα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ δήλωσαν αποφασισμένα να απορροφήσουν μέρος των νέων επιβαρύνσεων, σε μια προσπάθεια διατήρησης της παρουσίας του ελληνικού προϊόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως τονίστηκε, τυχόν υποχώρηση από την αγορά θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε περισσότερους από 5.000 εργαζομένους στον τομέα, καθώς και σε 50.000 γεωργικές οικογένειες, επηρεάζοντας σοβαρά το εισόδημά τους και τις τοπικές οικονομίες της ελληνικής περιφέρειας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΕΜΕΤΕ, το βάρος της κρίσης δεν μπορεί να επωμιστεί αποκλειστικά ο εξαγωγικός τομέας. Η Ένωση καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε στοχευμένες και αποφασιστικές ενέργειες στήριξης, στο πρότυπο χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες ήδη έχουν ανακοινώσει μέτρα προστασίας των εξαγωγικών τους επιχειρήσεων.
Η μη έγκαιρη ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης, προειδοποιούν τα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον κλάδο κατά την τρέχουσα (2024/25) αλλά και την επόμενη (2025/26) ελαιοκομική περίοδο.
Η ΠΕΜΕΤΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να στηρίξει τα μέλη της και τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, διατηρώντας στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές – παρά τις ολοένα και μεγαλύτερες γεωπολιτικές και εμπορικές προκλήσεις.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις