Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του στρατηγικού σχεδιασμού που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για την επενδυτική αξιοποίηση της δημόσιας γης που διαχειρίζεται το Υπουργείο, και σε συνέχεια της αναπτυξιακής πολιτικής με επενδύσεις στον τομέα της γεωθερμίας σε εκτάσεις του ΥπΑΑΤ στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπέγραψε νέες αποφάσεις, με τις οποίες προκηρύσσονται ανοιχτές δημοπρασίες για παραχώρηση γης σε περιοχές του Νομού Έβρου.
Επισημαίνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή δημιουργείται το μεγαλύτερο πάρκο θερμοκηπιακών καλλιεργειών με χρήση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής.
Σύμφωνα με το Νόμο 4061 με τίτλο «Διαχείριση και προστασία ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» οι αποφάσεις που υπέγραψε ο Υπουργός αφορούν σε ανοιχτές δημοπρασίες για την παραχώρηση, με τίμημα, ακινήτων συνολικού εμβαδού 438.974,45τμ., στα Αγροκτήματα Μοναστηρακίου και Λουτρού στην Αλεξανδρούπολη, του Νομού Έβρου.
Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, προκηρύσσεται ανοιχτή δημοπρασία για την παραχώρηση ακινήτων συνολικού εμβαδού 238.423,95 τ.μ. του Αγροκτήματος Μοναστηρακίου Νομού Έβρου. Το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες σε θερμοκήπια με χρήση γεωθερμικής ενέργειας και η διάρκεια της παραχώρησης χρήσης ορίζεται σε 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης.
Η δεύτερη απόφαση που υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορά στην προκήρυξη ανοιχτής δημοπρασίας για την παραχώρηση ακινήτου εμβαδού 200.550,5 τ.μ. του Αγροκτήματος Λουτρού του Νομού Έβρου. Το συγκεκριμένο ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για θερμοκηπιακές καλλιέργειες με χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Και σε αυτή την περίπτωση η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 25 έτη με δυνατότητα παράτασης.
Οι δύο ανοιχτές δημοπρασίες, όπως ορίζεται στις αντίστοιχες αποφάσεις που υπέγραψε ο κ. Τσαυτάρης, θα διεξαχθούν στις 26 Ιουνίου 2014.
Οι διακηρύξεις των δημοπρασιών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minagric.gr.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του Στρατηγικού Σχεδιασμού που υλοποιεί για την επενδυτική αξιοποίηση της δημόσιας γης προωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης αναπτυξιακές και καινοτόμες πρωτοβουλίες που αφορούν στη δημιουργία Θερμοκηπιακών Ζωνών και Κτηνοτροφικών Πάρκων, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό, πέρυσι κατόπιν δημοπρασίας παραχωρήθηκαν στην περιοχή του Νέστου Καβάλας και του Εράσμιου Ξάνθης ακίνητα και δημόσιες μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις για άμεση αξιοποίηση από επιχειρήσεις και παραγωγούς για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Πριν λίγους μήνες εγκαινιάσαμε το πρότυπο εκπαιδευτικό και επιδεικτικό αγρόκτημα εφαρμογών γεωθερμίας, του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ στη Χρυσούπολη Καβάλας, το οποίο έχει ως αντικείμενο την επιστημονική επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση κυρίως των νέων γεωργών στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, καθώς στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δημιουργήθηκε ένα από τα πιο μεγάλα πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, κυρίως γεωθερμίας, αλλά και ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου. Στα σύνορα με τη Βαλκανική ενδοχώρα, δίπλα στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης, παράγουμε χιλιάδες τόνους εξαιρετικής ποιότητας εξαγώγιμων κηπευτικών για τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.
Η άμεση απόδοση των επενδύσεων αυτών και τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν για τις τοπικές οικονομίες, μας οδηγούν σήμερα ένα βήμα παρακάτω.
Σήμερα προχωρούμε στη δημοπράτηση κι άλλων δημόσιων εκτάσεων με σκοπό την αξιοποίηση της καθαρής και αστείρευτης ενέργειας της γεωθερμίας προς όφελος της γεωργίας και της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα με την αξιοποίηση αυτής, σχεδόν δωρεάν.
Η επιχειρηματική γεωργία κλίμακας για την παραγωγή κηπευτικών λαχανικών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με την αξιοποίηση γεωθερμίας που αποτελεί την πιο φθηνή και βιώσιμη μορφή εναλλακτικής ενέργειας με μεγάλη διαθεσιμότητα για τη χώρα μας, αποδίδει άμεσα και μετρήσιμα χαρακτηριστικά.
Για το λόγο αυτό κάθε δημόσια έκταση που είναι «προικισμένη» με γεωθερμικό πεδίο θα πρέπει να αποτελέσει στέρεη βάση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών προσπαθειών προς όφελος της γεωργίας μας και της εθνικής μας οικονομίας».