Εισήγηση του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην παρουσίαση της μελέτης του ΚΕΠΕ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα
«Η κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια είχε συνέπειες σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων και των επενδύσεων οι οποίες από το 2008 ξεκίνησαν να μειώνονται. Όμως το τελευταίο διάστημα το κλίμα αντιστρέφεται και οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2014 μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα υπάρξουν περαιτέρω θετικές εξελίξεις.
Αυτό αποδεικνύεται από την κινητικότητα της τελευταίας περιόδου στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και των επιχειρηματικών συμφωνιών αλλά και από τα στοιχεία για την εξέλιξη των ξένων επενδύσεων στη χώρα.
Η μελέτη του ΚΕΠΕ που σήμερα παρουσιάζουμε αποδεικνύει ότι υπάρχει μια καινούργια κινητικότητα στο πεδίο των επενδύσεων. Δεν θριαμβολογούμε φυσικά, αλλά δεν έχουμε και κανένα λόγο να προσχωρήσουμε στο «μέτωπο» της απαισιοδοξίας, υποβαθμίζοντας αυτήν την κινητικότητα.
Πριν λάβουν το λόγο ο κ. Μηταράκης και ο κ. Φίλιππας, επιτρέψτε μου από την πλευρά μου να σταθώ σε τρία στοιχεία.
Το πρώτο στοιχείο προκύπτει από την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, το Δεκέμβριο του 2013 που αναφέρει ότι:
«Σε αντίθεση µε την κατάρρευση των επενδύσεων για την κατασκευή κατοικίας, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο και μηχανολογικό εξοπλισμό, παρότι υποχώρησαν σημαντικά σε απόλυτες τιμές, μειώθηκαν πολύ λιγότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 9,7% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, το διάστημα 2000-2008 σε 8,2% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-2013». Αυτό υποδηλώνει, κατά την ίδια έκθεση, ότι οι επιχειρήσεις συνέχισαν να επενδύουν και μέσα στην κρίση για την ανανέωση του κεφαλαιακού τους εξοπλισμού. Υπάρχει συνεπώς μια σπίθα που παρά τις δυσκολίες παραμένει ζωντανή. Και καθώς απομακρυνόμαστε από το μάτι του κυκλώνα, υπάρχουν αναλύσεις από μια σειρά διεθνών οργανισμών για τις θετικές επενδυτικές προοπτικές στη χώρα.
Το δεύτερο στοιχείο είναι τα στοιχεία για τις ξένες άμεσες επενδύσεις που δείχνουν σημαντική αύξηση την τελευταία διετία. Το 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν το επίπεδο του 2007.
Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες αλλά συνδέονται με συγκεκριμένα γενονότα.
Ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνεργασίας είναι το πρώτο από αυτά.
-Η διάψευση των σεναρίων που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και
-η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό νωρίτερα από το προβλεπόμενο, με τις θυσίες των πολιτών είναι δύο ακόμη βασικοί παράγοντες.
-Ο δραστικός περιορισμός του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών,
-ο αρνητικός πληθωρισμός για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες,
-η βελτίωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας,
-η τρίτη θέση μεταξύ των 28 στην απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων
είναι επίσης ορισμένα από τα αποτελέσματα της πολιτικής μας που συνέτειναν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Και που δείχνουν, εκτός των άλλων, ότι η Ελλάδα μπορεί να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει.
Το τρίτο στοιχείο, όπως θα σας αναλύσει στη συνέχεια ο αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Μηταράκης και όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ, είναι ότι την τελευταία διετία καταγράφεται αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Μεγάλες επιχειρήσεις βάζουν και πάλι τη χώρα μας στα επενδυτικά τους πλάνα, έλληνες και ξένοι επενδυτές υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στον επενδυτικό νόμο. Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα βοηθήσει ασφαλώς την ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχωρήσαμε σε σειρά πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση των επενδυτών. Θα αναφέρω ενδεικτικά:
-το νέο επενδυτικό νόμο,
-το νόμο – πλαίσιο για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων,
-την άρση εμποδίων στην ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων,
-την απελευθέρωση αγορών,
-την προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Και στο μέτωπο της ρευστότητας, επισημαίνω:
-την επιτάχυνση της απορρόφησης Κοινοτικών κονδυλίων, προσπάθεια που θα συνεχιστεί ασφαλώς στο νέο ΕΣΠΑ,
-το ελληνικό επενδυτικό ταμείο που ιδρύθηκε όπως ανακοινώσαμε χθες και προχωρά άμεσα σε εκταμιεύσεις προς τις ελληνικές τράπεζες,
-τη συνεχή προσπάθεια που γίνεται για την απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων από τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που σχετίζονται με το υπουργείο μας.
Φυσικά οι προσπάθειες αυτές δεν αρκούν για να διασφαλιστεί τώρα ότι θα συνεχίσουμε αυτήν την πορεία που οδηγεί στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Και ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες. Αν ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνεργασίας ήταν το πρώτο αναγκαίο βήμα που έγινε για να φύγει πάνω από τη χώρα το σύννεφο της αβεβαιότητας, εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι πολιτική σταθερότητα. Την οποία είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξουν οι πολίτες».
- Δείτε την εισήγηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, εδώ
- Δείτε το πλήρες κείμενο της μελέτης του ΚΕΠΕ, εδώ
- Δείτε την παρουσίαση της μελέτης, εδώ
- Δείτε το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης, με τις ερωτήσεις και των δημοσιογράφων, εδώ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις