Mεγάλη πτώση εξαγωγών καταγράφηκε τον Μάιο από τον ΠΣΕ
Δυσμενέστερα των αρχικών εκτιμήσεων προκύπτουν τα προσωρινά στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές του περασμένου Μαΐου, επιβεβαιώνοντας τις αρνητικές συνέπειες της μακράς προεκλογικής περιόδου στη χώρα, αλλά και των συνθηκών ύφεσης που διαμορφώνονται σε πολλές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) αντί αρχικής εκτίμησης για υποχώρηση των εξαγωγών του Μαΐου κατά 0,3%, η πτώση διαμορφώνεται με βάση τα προσωρινά στοιχεία, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στα επίπεδα του 1,3%, στο 1,37 δις ευρώ, έναντι 1,39 δις ευρώ τον Μάιο του 2011.
Η μεγαλύτερη πτώση αποδίδεται στην περαιτέρω μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες μέλη τη ΕΕ, κατά 5,6% (έναντι υποχώρησης 4,9% των αρχικών εκτιμήσεων), αναδεικνύοντας τις πρόσθετες πιέσεις που ασκεί το φάσμα της ευρωπαϊκής ύφεσης στις ελληνικές εξαγωγές. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από το 2009, οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν υποχώρηση σε δύο συνεχόμενους μήνες.
Όπως είπε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η εθνική προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εταίρων προσκρούει στις αναμφισβήτητες δυσχέρειες που προκαλεί η οικονομική ύφεση στην Ευρώπη. Η μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης στην ΕΕ, εξαιτίας της κρίσης απαιτούν ακόμη πιο δραστικά μέτρα και αποτελεσματικά συντονισμένες προσπάθειες, από πλευράς της Επίσημης Πολιτείας, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για να ανακοπεί η πτωτική πορεία των εξαγωγών, να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των εταίρων και να αναδειχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας».
Και συμπλήρωσε μία σειρά από εν εξελίξει δράσεις του Συνδέσμου για την τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων -όπως πάντα- βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των εξελίξεων, συμμετέχοντας:
Στην Πρωτοβουλία «Σπίτι των Ελλήνων» για την προβολή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Εκεί σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει ο ΠΣΕ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Σπίτι των Ελλήνων», στις 2 Αυγούστου στο Cartlon Club του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στη βρετανική πρωτεύουσα, στόχος είναι να γίνει αντιληπτό από τους εμπορικούς εταίρους, μεγάλους εισαγωγείς και επενδυτές, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής για εμπορικές συναλλαγές υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Στο μεγάλο Πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης σε θέματα εξωστρέφειας, που στόχο έχει να εξοπλίσει 7.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα με σύγχρονα εργαλεία εξαγωγικής τεχνογνωσίας. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα είναι η 30/7/2012.
Στις προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο Ειδική Ομάδας Εργασίας για την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών για την εφαρμογή της Ενιαίας Θυρίδας Εξαγωγών-Single Window for Exports
Σε συλλογικές δράσεις με διμερή επιμελητήρια και διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Μάιο 2012 ανήλθε στο ποσό των 1.379,2 εκατ. ευρώ έναντι 1.397,7 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011 παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 1,3%.
Η μείωση αποδίδεται στην υποχώρηση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ κατά 5,6%, όταν οι εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν κατά 7,3%. Το αποτέλεσμα αυτών των δύο αντίρροπων κινήσεων, είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ να υποχωρήσει κάτω από το 63,7% του συνόλου.
Ωστόσο, παρά την πτώση των εξαγωγών κατά τους μήνες Απρίλιος-Μάιος 2012, σε επίπεδο 5μήνου 2012, η συνολική αξία των εξαγωγών παρουσιάζεται αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο 5μηνο του 2011, κατά 4,3% (εξαιρουμένων μάλιστα των πετρελαιοειδών). Στο φετινό 5μηνο εξήχθησαν προϊόντα συνολικής αξίας 6,77 δις ευρώ, έναντι εξαγωγών συνολικής αξίας 6,48 δις στο αντίστοιχο 5μηνο του 2011.
Οι εισαγωγές
Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Μάιο 2012 ανήλθε στο ποσό των 2.703,7 εκατ. ευρώ (3.447,3 εκατ. δολάρια) έναντι 2.784,5 εκατ. ευρώ (3.983,6 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011 παρουσιάζοντας μείωση, 2,9%. Σε επίπεδο 5μήνου οι εισαγωγές μειώθηκαν 8,8% (στα 12.640,7 εκατ. ευρώ έναντι 13.861,6 εκατ. ευρώ του 5μήνου του 2011).