ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΥΡΙΟ»Η επενδυτική στρατηγική της επόμενης ημέρας

jp morgan

Δεν θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς πως οι αποφάσεις της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής έχουν τη δύναμη να χαράξουν το αύριο της ευρωζώνης, να «κλειδώσουν» την τύχη της Ελλάδας και φυσικά να καθορίσουν την πορεία των αγορών.

Οι προσδοκίες πολλές, όπως επίσης και οι ανησυχίες και οι αμφιβολίες: Το θολό τοπίο που δημιουργεί η (συνεχιζόμενη) κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως και η, κατά τα άλλα, συνηθισμένη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων μέσω της οδού των μαραθώνιων διαβουλεύσεων, εντείνουν τους φόβους για μία ακόμη λύση-ημίμετρο.

Mία πρόοδος στα μέτωπα της επανακεφαλαιοποίησης, του ελληνικού haircut και της δημοσιονομικής ένωσης, είναι σίγουρα θετική για την αγορά, ωστόσο εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να προσφέρει μαζί με αυτά και ένα αξιόπιστο backstop στην ευρωπαϊκή κρίση, τότε και αυτό το νέο σχέδιο θα είναι πυροτέχνημα. Μία μη ικανοποιητική λύση στο πολύ σημαντικό αυτό μέτωπο, θα υπονομεύσει την όποια πρόοδο υπάρχει στα πρώτα τρία, υπογραμμίζει η Morgan Stanley.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, λοιπόν, πως αν και υπάρχει ενδεχόμενο την Τετάρτη να ακούσουμε κάτι «μεγάλο», ας κρατάμε μικρό καλάθι και τονίζουν πως η «πραγματική και ουσιαστική» λύση στην κρίση είναι ακόμη μακριά, με κάποιους από αυτούς να συμβουλεύουν τους επενδυτές να? μεταναστεύσουν (επενδυτικά) προς Αμερική μεριά, και ακόμη πιο μακριά.
NOMURA: ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΥΡΙΟ»

Με τις διαδικασίες γύρω από το νέο σχέδιο για την κρίση να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και με τις μνήμες του «φιάσκου», όπως αποδείχθηκε, της 21ης Ιουλίου - όταν αρκετοί αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν καν τη συμφωνία - να είναι ακόμη ζωντανές, οι διεθνείς αναλυτές τονίζουν πως είναι δύσκολο να υπάρξει ένα θετικό και οριστικό αποτέλεσμα από τη διπλή αυτή Σύνοδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα στις αγορές θα συνεχιστούν ακάθεκτες.

Η Nomura τονίζει πως, για να πει κάποιος πως καταλήξαμε σε «λύση», η ευρωζώνη θα πρέπει να έχει συμφωνήσει στο haircut που θα υποστούν οι ιδιώτες στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν, να έχει οργανώσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και να έχει εγκατασταθεί ένα τείχος προστασίας των υπόλοιπων χωρών. Οπως τονίζει, όσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μοιάζουν αδύναμοι να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την εξασφάλιση της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι ελπίδες για μία σημαντική λύση είναι μικρές.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό οίκο, υπάρχουν τρία σενάρια για την πορεία της ευρωζώνης, που μπορούν και να λειτουργήσουν και συνδυαστικά.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, θα υπάρξει δημοσιονομική ένωση και/ή έκδοση ευρωομολόγου με αλλαγές στις δομές και τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών.

Το δεύτερο σενάριο «θέλει» τη νομισματοποίηση του χρέους των χωρών της περιφέρειας της

ευρωζώνης, μέσω αύξησης του μεγέθους του ισολογισμού της ΕΚΤ. Αυτό, αν και θα ανακουφίσει τις αγορές, δεν επιλύει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Πάντως, εάν οι αγορές ξέρουν ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει αποφασιστικά στις δευτερογενείς, η ζήτηση στις εκδόσεις ομολόγων θα αυξηθεί, κάτι που θα κάνει καλό στις αποδόσεις.

Σύμφωνα με το τρίτο και χειρότερο σενάριο για τις αγορές, θα υπάρξουν χρεοκοπίες χωρών και έξοδοι από το ευρώ.
CITIGROUP: MΗΝ ΕΧΕΤΕ ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών δεν πρόκειται να αποτελέσει ούτε το φινάλε αλλά ούτε και το προοίμιο, τονίζει η Citigroup σε ανάλυσή της και σημειώνει πως πριν προχωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, πρώτα θα πρέπει να λυθούν κάποια άλλα πολύ σημαντικά θέματα.

Οι οικονομολόγοι της Citi λοιπόν σημειώνουν πως δεν αναμένουν η Σύνοδος της ΕΕ να αποτελέσει πανάκεια για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, σε σχέση με τις προσδοκίες που πολλοί μπορεί να έχουν. Πάντως, τονίζουν ότι οι προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι θα είναι αρκετές ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω άνοδο του κόστους χρηματοδότησης για την Ιταλία και την Ισπανία.

Την ίδια στιγμή, η Citi επισημαίνει ότι η ιδέα μίας επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος μετά και τις εκκλήσεις του ΔΝΤ για να αύξηση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 200-300 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν υπάρχει κάποιο ποσό που να είναι επαρκές για να απορροφήσει τις ζημιές που θα υποστούν οι τράπεζες, εάν υπάρξει ένα σενάριο πολλαπλών χρεοκοπιών στην Ευρώπη.

Αυτό που πρέπει πρώτα να γίνει είναι η διόρθωση των δημοσιονομικών μεγεθών μέσω ισορροπημένων προϋπολογισμών, ενός μοχλευμένου EFSF και μίας καλύτερης διακυβέρνησης της ευρωζώνης, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, ενώ προσθέτει πως πρέπει να διευκρινιστούν σημαντικές λεπτομέρειες που θα καθορίσουν την τελική αντίδραση των αγορών.

Οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν τα stress tests, το επίπεδο του βασικού κεφαλαίου, τον τύπο των κεφαλαίων που θα θεωρηθούν «υψηλής ποιότητας», το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, το εύρος των περιορισμών στις πληρωμές μερισμάτων και η δύναμη του EFSF.
Μorgan Stanley Επτά λόγοι που δεν πρόκειται να υπάρξει λύση σύντομα στην ευρωζώνη

Η Μorgan Stanley υποστηρίζει από την πλευρά της πως υπάρχουν 7 λόγοι που δεν πρόκειται να υπάρξει λύση σύντομα στην ευρωζώνη:

Πρώτον, η ΕΕ έχει έλλειψη δημοσιονομικού συντονισμού. Αντίθετα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η ευρωζώνη έχει έλλειψη δημοσιονομικής αρμονίας ή μίας κεντρικής τράπεζας που να λειτουργεί ως δανειστής εσχάτης προσφυγής (Lender of Last Resort). Η ΕΚΤ δεν μπορεί για παράδειγμα να αγοράσει κρατικό χρέος στην πρωτογενή αγορά εάν χρειαστεί. Επίσης, ακόμη και η αλλαγή προς την αναγκαία αυτή κατεύθυνση μίας δημοσιονομικής ένωσης, είναι όχι μόνο δύσκολη, αλλά και χρονοβόρα.

Δεύτερον, το όλο εγχείρημα του EFSF έχει πολλά κενά. Εάν αυξηθεί, η Γαλλία θα χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, καθώς έχει το 20% του «βάρους» του EFSF και με τη σειρά του το EFSF θα πρέπει να στηρίξει τις εγγυήσεις του έτσι ώστε να διατηρήσει τη δική του αξιολόγηση ΑΑΑ. Αυτό θα επηρεάσει τη δανειακή του ικανότητα. Το EFSF χρειάζεται λοιπόν ξεκάθαρα τη στήριξη της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ.

Τρίτον, ο μηχανισμός ESM, εάν έχει άδεια τράπεζας, θα αποτελεί ένα όχημα αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας. Ομως εάν ο ESM δεν έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ, ουσιαστικά αυτό που θα κάνει θα είναι να νομισματοποιεί το χρέος, δηλαδή να χρηματοδοτεί τις δαπάνες των κυβερνήσεων. Ο ισολογισμός του ESM θα αυξηθεί μαζί με τις αγορές που θα πραγματοποιήσει στα κρατικά ομόλογα. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα αυξηθεί στον βαθμό που θα χρηματοδοτήσει αυτές τις αγορές του ESM. Ετσι, ο ESM θα δυσκολευθεί πάρα πολύ να πουλήσει αυτά τα ομόλογα σε επενδυτές. Και αυτό είναι εξαιρετικά bearish για το ευρώ.

Τέταρτον, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεχίζει να είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Και εάν αποτύχει, θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την ΕΕ. Οι τράπεζες θα δυσκολευθούν πάρα πολύ να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται από μόνες τους και σίγουρα θα αναγκαστούν να συμμετέχουν και οι κυβερνήσεις. Οι τράπεζες αυτές όμως θα αντιμετωπίσουν και περιορισμούς στα μερίσματα που διανέμουν καθώς και στους υπαλλήλους που διατηρούν. Επίσης, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό κλάδο δύο ταχυτήτων, έναν με τις τράπεζες που έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά κεφάλαια και ένα που χρησιμοποιεί τα κεφάλαια του EFSF.

Πέμπτον, οι κεντρικές τράπεζες του υπόλοιπου κόσμου είναι όλο και λιγότερο πρόθυμες να βοηθήσουν την Ευρώπη. Η Κίνα που στο παρελθόν στήριζε την ευρωζώνη, τώρα πλέον λέει πως η λύση στα προβλήματα της περιοχής πρέπει να έλθει από το εσωτερικό της. Και τα BRICKS που είχαν προσφέρει τη βοήθειά τους πρόσφατα, έκαναν πίσω.

Εκτον, και τα κεφάλαια κρατικού πλούτου (sovereign wealth funds) διστάζουν πια να επενδύσουν στην Ευρώπη. Το China Investment Corporation καθώς και το Gulf Cooperation Council έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους και μάλιστα πολύ έντονα και τέλος,

Εβδομον, το ΔΝΤ, όπως άλλωστε το δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής κυρία Κριστίν

Λαγκάρντ, δεν έχει επαρκή κεφάλαια. Και να θέλει λοιπόν να βοηθήσει θα χρειαστεί να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι και πολιτικά αλλά και οικονομικά προκλητικό.
Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ

Oι θεσμικοί επενδυτές έχουν μπει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους με αυξημένες θέσεις σε μετρητά, οι οποίες όπως επισημαίνουν, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε «ανύποπτη στιγμή» έτσι ώστε να τροφοδοτήσουν το ράλι στις διεθνείς μετοχές. Προς το παρόν πάντως, με τα πράγματα να παραμένουν τόσο ρευστά και τόσο αβέβαια, προτιμούν να παραμείνουν στο περιθώριο, οπλισμένοι με επιφυλακτικότητα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 59 επενδυτικά «σπίτια» σε ΗΠΑ, Ευρώπη, και Ιαπωνία, οι θέσεις των θεσμικών σε μετρητά στις αρχές του δ΄ τριμήνου είναι αυξημένες στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009, στο 6,3% του χαρτοφυλακίου τους σε μέσο όρο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας συνήθως προοιωνίζονται ένα ράλι στις μετοχές.

Οπως σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της Dexia Asset Μanagement κ. Ζαν-Ιβ Ντιμόντ, ο βασικός κίνδυνος στις underweight θέσεις που τηρούν σήμερα οι περισσότεροι επενδυτές απέναντι στις μετοχές, είναι το ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει αγγίξει πλέον υπερβολικά αρνητικά επίπεδα, ένα παραδοσιακό σήμα για ράλι προσεχώς.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δούμε ένα ράλι προς τα τέλη του χρόνου, εάν υπάρξει θετική ροή ειδήσεων για την αμερικάνικη οικονομία και μία πιο συντονισμένη λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, όπως σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της London & Capital κ. Νιλ Μάικλ. Προς το παρόν, πάντως, υπογραμμίζει, η «σοφότερη» στρατηγική είναι η επιφυλακτικότητα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι αγορές μπορεί να είναι υπερπουλημένες, όμως οι τιμές των μετοχών δεν αναμένεται να κινηθούν πειστικά υψηλότερα, εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας, ανάπτυξης της κερδοφορίας και οριστικής και αξιόπιστης λύσης στην κρίση της ευρωζώνης.
HSBC: ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι επενδυτές έχουν αρχίσει και κάνουν κάποια βήματα προς την κατεύθυνση των αναδυόμενων αγορών. Την περασμένη εβδομάδα, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν θετικές ροές, για πρώτη φορά στους τρεις τελευταίους μήνες, με τις καθαρές εισροές να αγγίζουν τα 667 εκατ. δολάρια, όταν μία εβδομάδα νωρίτερα οι εκροές άγγιξαν τα 904 εκατ. δολάρια και συνολικά τον μήνα Σεπτέμβριο «έφυγαν» από την αγορά 13,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την HSBC, οι αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν σήμερα μία σημαντική ικανότητα να ανακάμψουν από οποιαδήποτε ενδεχόμενη ύφεση όπως αυτή του 2008, σε αντίθεση με την «ώριμη» Ευρώπη.

Οπως σημειώνει, οι αγορές αυτές είναι πιο δυνατές από ό,τι ήταν πριν την κρίση του 2008 και το εξαιρετικά σημαντικό «ατού» τους είναι ότι έχουν περισσότερη ευελιξία πολιτικής για να καταπολεμήσουν την επιβράδυνση της οικονομίας, από ό,τι έχουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Οι αγορές της Κίνας, της Ινδονησίας, της Βραζιλίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊβάν και της Κορέας είναι στην καλύτερη θέση όλων, η αγορά της Ουγγαρίας είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν το 2008, ενώ οι αγορές της Βενεζουέλας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου είναι οι πιο ευάλωτες.
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

Οι πιθανότητες για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα από τις Συνόδους της ΕΕ δεν είναι καθόλου υψηλές, σύμφωνα με τον κ. Γκράχαμ Σέκερ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών μετοχών της Morgan Stanley, ο οποίος συμβουλεύει τους επενδυτές να μην προβούν σε καμία αγοραστική κίνηση στην ευρωπαϊκή αγορά αυτή τη στιγμή. Μέχρι να μειωθούν οι τεράστιοι κίνδυνοι που υπάρχουν γύρω από την ευρωπαϊκή αγορά σήμερα, θα χρειαστεί να περάσουμε πολλά εμπόδια, τονίζει ο Σέκερ.

Τα παραπάνω σχόλια του αναλυτή της Morgan Stanley έρχονται να συνδυαστούν και με ένα νέο report του διεθνούς οίκου, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική αγορά είναι αυτή στην οποία πρέπει να στραφούν οι επενδυτές για τα επόμενα τρία και κάτι χρόνια.

Σε έκθεσή της με τίτλο «20 μετοχές για το 2015», η Morgan Stanley βρίσκει 20 μετοχές από την αμερικανική αγορά οι οποίες μπορούν να βγάλουν τους επενδυτές «ασπροπρόσωπους» για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς έχουν να κάνουν με εταιρείες υψηλής ποιότητας, σε μία εποχή όπου η αγορά και η οικονομία ζουν πολύ δύσκολες ημέρες.

Οπως σημειώνεται, το σήμερα αποτελεί λοιπόν εξαιρετική ευκαιρία για να τοποθετηθεί κανείς σε μετοχές εταιρειών με βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο θα αναδυθεί ακόμη πιο ισχυρό, όταν έλθει η σταθερότητα στις αγορές και την οικονομία.

Το βασικό κριτήριο λοιπόν για την επενδυτική επιλογή είναι η βιωσιμότητα, τονίζει η Morgan Stanley: Βιωσιμότητα σε ό,τι αφορά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το επιχειρηματικό μοντέλο, την τιμολογιακή δύναμη, την αποτελεσματική πολιτική κόστους και την ανάπτυξη.

Οπως τονίζεται, οι επενδυτές θα πρέπει αυτή τη στιγμή να έχουν ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και να κοιτούν όχι τις υποτιμημένες μετοχές αλλά τις μετοχές των εταιρειών που μπορούν να «αντέξουν».

Ο διεθνής οίκος συγκέντρωσε τα ονόματα εκείνων των μετοχών εταιρειών που έχουν εξαιρετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές και αυτές είναι οι Amazon.com, BorgWarner, Chevron, Cognizant Technology Solutions, Colgate Palmolive, Dollar Tree, Enterprise Products Partners, Essex Property Trust, IHS, Oracle και Philip Morris International.
JPMorgan: Risk-off ευκαιρίες στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την οικονομική ανασκόπηση επενδύσεων της JPMorgan Asset Management, που συνέταξε η Global Multi-Asset Group, η έκταση της πτώσης στις αγορές δείχνει ότι είναι μάλλον πολύ αργά για να πωλήσει κανείς τα assets υψηλού κινδύνου.

Η προτιμότερη επενδυτική στρατηγική είναι η διατήρηση χαμηλών επιπέδων κινδύνου στα χαρτοφυλάκιά. Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά της η JPMorgan AM εξακολουθεί να έχει αυξημένη στάθμιση στους πιστωτικούς τίτλους (με αμερικανικούς τίτλους υψηλής απόδοσης και τίτλους αναδυόμενων αγορών), ενώ σε επίπεδο μετοχών προτιμά τη Β. Αμερική και τις αναδυόμενες αγορές, στηρίζοντας αυτές τις θέσεις με μειωμένες θέσεις στη Βρετανία και την Ασία.

Οπως τονίζει, στις ΗΠΑ μόλις αρχίζει η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, η οποία θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική για την αγορά, ενώ η αμερικανική οικονομία φαίνεται να διατηρεί τις αντιστάσεις της ο S&P 500 αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JPMorgan AM, να εμφανίσει αύξηση της κερδοφορίας κατά 1,8% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, χρειάζονται αρκετές ενδείξεις για να στηριχθεί μία αύξηση των θέσεων σε μετοχές. Πρώτον, είναι δύσκολο να υπάρξει σημαντική άνοδος στις αγορές εάν δεν γίνει η αρχή από τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οποιαδήποτε κίνηση για μία ουσιαστική αναπλήρωση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών που να οδηγεί σε μείωση των spreads των CDS τους, θα συνιστούσε καλή ένδειξη μίας βαθμιαίας αποκατάστασης του υγιούς κλίματος.

Μία άλλη ένδειξη θα μπορούσε να είναι η εκ νέου συρρίκνωση των spreads των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών. Η αγορά των CDS προεξοφλεί μία αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας, με τα πενταετή περιθώρια να προεξοφλούν πιθανότητα 13% χρεοκοπίας εντός της επόμενης πενταετίας στη Βραζιλία και την Κίνα και 20% στη Ρωσία. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξουν και ενδείξεις σταθερότητας στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις