Επενδύσεις και Κίνα: το δύσκολο κοκτέιλ

Η αλλαγή ηγεσίας στην Κίνα υπόσχεται, όπως πάντα, κάποιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία της και οι σχέσεις της με τον έξω κόσμο, όμως για τους επενδυτές, η είσοδος στην γιγαντιαία αγορά παραμένει δύσκολη. Ωστόσο σε ειδική ακρόαση που οργανώθηκε στο ΕΚ με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, όλοι συμφώνησαν ότι οι δυσκολίες δεν κάμπτουν το πείσμα των υποψήφιων επενδυτών.


Εμπόδια...

Για τον ξένο επενδυτή, η Κίνα αποτελεί ακόμα δρόμο μετ' εμποδίων, μεταξύ άλλων λόγω της επίσημης πολιτικής στήριξης των κρατικών επιχειρήσεων.


Μάλιστα, όπως δείχνει έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου ΕΕ-Κίνας το 52% των ευρωπαϊκών εταιριών που συμμετείχαν θεωρούν ότι έχασαν επενδυτικές ευκαιρίες λόγω (κινεζικής) κυβερνητικής πολιτικής ενώ άλλο ένα 22% σκέπτεται μέχρι και να αποχωρήσει από την κινεζική αγορά για τον ίδιο λόγο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 557 επιχειρήσεις, μέλη του επιμελητηρίου.


Άλλο μεγάλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι επενδυτές στην Κίνα είναι η πρόσβαση στις αγορές, όπου δίνουν άνιση μάχη, όπως άνισες είναι οι μάχες τους και σε άλλα μέτωπα όπως οι αποκλεισμένοι τομείς που συνδέονται με δημόσιες προμήθειες, η αδειοδότηση ή ακόμα η πρόσβαση επιχειρήσεων σε κεφάλαια και επιδοτήσεις όπου υπάρχει σαφές πλεονέκτημα για τις κινεζικές εταιρίες.


... και ευκαιρίες

Ωστόσο, η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι δύο στις τρείς (63%) επιχειρήσεις - μέλη του επιμελητηρίου σκοπεύουν να επενδύσουν εκ νέου στην Κίνα και το 71% έχουν τη χώρα στις τρείς πρώτες επιλογές τους για επενδύσεις.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Βαν ντε Μπούλκε του πανεπιστημίου της Αμβέρσας που μίλησε στην ημερίδα, το σε 20 χρόνια από σήμερα η Κίνα θα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως πηγή ξένων επενδύσεων αν και σήμερα οι κινεζικές επενδύσεις, στην Ευρώπη δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 0,1% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ.


Σε έρευνα στις περίπου 4.500 κινεζικές εταιρίες που έχουν από την πλευρά τους παρουσία στην ΕΕ, ο κύριος όγκος των επενδύσεων αυτών απορροφάται από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία αν και αριθμητικά, οι περισσότερες (αλλά και μικρότερες) δραστηριοποιούνται στον ευρωπαϊκό νότο και την ανατολική Ευρώπη.


Διαφάνεια ζητά το ΕΚ

Το θέμα των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα ετέθη από τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων, Marielle de Sarnez, που ζήτησε "αμοιβαιότητα" με την Κίνα στις δημόσιες προμήθειες και ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια για τις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ: "το ερώτημα είναι από προέρχονται αυτά τα χρήματα και σε τι χρησιμεύουν πραγματικα";