Σε «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων, με πωλήσεις στο εξωτερικό που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως, έχει εξελιχθεί ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος την περίοδο αυτή ετοιμάζεται να «ρίξει δίχτυα» σε νέες αγορές, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση του και στην εγχώρια, όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τις... τέσσερις τσιπούρες τον χρόνο.
«Κάθε εβδομάδα με όλα τα μεταφορικά μέσα εξάγονται από την Ελλάδα 2.000 τόνοι ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες με προορισμό τριάντα χώρες του εξωτερικού και από αυτά το 98% είναι τσιπούρα και λαβράκι», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΕΘ, Β. Σάντμπορω, προσθέτοντας ότι και ότι το 2013, όπως και πέρυσι, αναμένεται νέα αύξηση των εξαγωγών του κλάδου κατά σχεδόν 5%.
Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση, χθες, στη Θεσσαλονίκη, του προγράμματος προώθησης των ελληνικών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στις αγορές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανία, ο κ. Σάντμπορω είπε ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου διαμορφώνεται σήμερα περίπου στα 800 εκατ. ευρώ και απαρτίζεται από 65 επιχειρήσεις, που διατηρούν 328 άδειες σε λειτουργία, έχουν υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 740 εκατομμυρίων ευρώ και απασχολούν άμεσα και έμμεσα συνολικά 18.000 εργαζόμενους, συνδράμοντας με ποσοστό 0,4% στο ΑΕΠ της χώρας.
Παραγωγή
Αναφορικά με την ετήσια παραγωγή -η οποία τροφοδοτείται κατά 100% από εγχώριο γόνο που φθάνει τα 400 εκατ. ιχθύδια ετησίως και αντιπροσωπεύει 40% της παγκόσμιας παραγωγής- με στοιχεία του 2012 ανήλθε σε 121.000 τόνους και είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, σε ποσοστό 60%, αφορά την τσιπούρα και περί το 40% το λαβράκι, ενώ υπάρχουν και μικρές ποσότητες φαγκρί, μυτάκι και μυλοκόπι.
Του Λεωνίδα Λιάμη
πηγη:imerisia.gr